Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Juldeckare som håller vad den lovar

Med Christoffer Holsts ”Kalla, vita vinternätter” får läsaren ett schablonfyllt men ändå underhållande mordmysterium i juletid, anser litteraturkritikern Jimmy Vulovic.
Kriminalroman • Publicerad 29 november 2020
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Christoffer Holst levererar ett mordmysterium till jul.
Christoffer Holst levererar ett mordmysterium till jul.Foto: Gabriel Liljevall
Kriminalroman

Kalla, vita vinternätter

Författare: Christoffer Holst

Förlag: Lovereads

Det finns saker som en deckarläsare ofta måste bortse från för att inte läsupplevelsen ska förstöras. Schablonbilder är en sådan sak, att ett eller högst ett par karaktärsdrag präglar de personer som gestaltas. Dessutom manifesteras de få karaktärsdragen ofta i deras utseende. Exempelvis är en schysst manlig polis i regel lång och blond, eller i alla fall otroligt attraktiv. Christoffer Holsts senaste bok om kriminalreportern Cilla Storm, ”Kalla, vita vinternätter”, är inget undantag.

En annan sak man måste bortse ifrån är sättet de talar på. Personerna radar nämligen med lätthet upp slagkraftiga formuleringar. Om man själv skulle råka få till en enda så rapp och vältajmad replik i det riktiga livet, hade ens nästa tanke genast varit att det lät precis som på film. För det är just så, i de på årsbasis författade kriminalromanerna pratar folk oftast mer som på film än som människor i verkliga livet.

Kalla vita vinternätter – Christoffer Holst
Kalla vita vinternätter – Christoffer HolstFoto: Pressbild

Men om man kan bortse från sådana saker så är böckerna ganska underhållande, som ”Kalla, vita vinternätter” där Cilla Storms planerade lugna julfirande i Idre utvecklar sig till ett mordmysterium med ett musikaliskt underbarn och en överbeskyddande mor i centrum. Baksidestexten lovar att ”fjällidyll och julstök möter en kittlande spänningsintrig”. Det stämmer. Så boken har vad som krävs av en deckare på gränsen till feelgood.

Jimmy VulovicSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons