Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Johan Rheborg längtar till Danmark

I den danska HBO-satsningen "Kamikaze" spelar Johan Rheborg (en död) pappa till seriens unga huvudperson.
Tv • Publicerad 12 november 2021
Johan Rheborg har en roll i den danska HBO-serien "Kamikaze".
Johan Rheborg har en roll i den danska HBO-serien "Kamikaze".Foto: Henrik Montgomery/TT

Det börjar med att den unga huvudpersonen Julies mamma, pappa och bror plötsligt dör i en flygolycka. Julie blir ensam kvar med en stor herrgård, massor av pengar – och ett sista textmeddelande från pappa: "Gör vad du vill". Hon ger sig ut på en lika existentiell som kaotisk upptäcktsfärd över hela världen, samtidigt som Johan Rheborgs rollfigur lever vidare som en skugga över tillvaron.

– Det är ju återblickar i serien som berättar lite om familjerelationen som hon har levt och växt upp i. Jag tror att det står lite i kontrast till hans sms. Han har varit en pappa som är väldigt tydlig med hur man ska leva och vem man ska leva med, säger Rheborg.

"Hade bra kemi"

Annons

Serien är inspelad i flera länder och produktionen tvingades att ta en lång paus under pandemin. Rheborg är glad att man trots allt fick ihop det till slut.

– Jag har själv inte sett hela serien, men den är snygg som fan och häftigt gjord och jag hade bra kemi med de andra på inspelningen, säger han.

För några år sedan fick Johan Rheborg en roll i den danska tv-serien "Kielergatan". Då fick han blodad tand och har sedan dess haft siktet inställt på att få fler jobb i grannlandet.

– Det är ganska roligt att jobba när jag är lite mer befriad från mitt bagage. Jag är mer av ett blankt kort i Danmark samtidigt som jag har så mycket erfarenhet att jag kan bjuda på den ena överraskningen efter den andra när jag är där och filmar, säger han.

"Inte är lika ängsliga"

Han uppskattar också det konstnärliga klimatet i Danmark och tycker att "Kamikaze" är ett bra danskt exempel på hur man blandar drama med komedi.

– Jag upplever att de inte är lika ängsliga som vi svenskar kan vara. Jag tycker att drama ska vara roligt också och jag upplever att de gör mycket sådant i Danmark, som till exempel "En runda till". Jag undrar om man hade kunnat göra en sådan film i Sverige.

"Kamikaze" har premiär på HBO Max 14 november.

Fakta: "Kamikaze"

Är en dansk tv-serie som visas i åtta avsnitt på HBO Max. Premiären är satt till 14 november.

Baseras på den norske författaren Erlend Loes roman "Gör vad du vill", som kom ut 2007.

Huvudrollen som Julie görs av Marie Reuther. I övriga roller ses skådespelare som Charlotte Munck, Mads Reuther och Johan Rheborg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons