Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Jill Johnson släpper ny musik: Snudd på privat

Efter ett omtumlande år är Jill Johnson snart tillbaka ett album med country och personliga känslor.
Musik • Publicerad 8 september 2021
Jill Johnson släpper en countryskiva i november. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
"I showerna ser jag mig gärna mer som en kvinnlig crooner som tar hand om en publik en hel kväll", säger Jill Johnson om nya julshowen. Pressbild.Foto: Mats Bäcker

Hennes förra skiva blev ett separationsalbum och även den kommande fullängdaren har ett speciellt tema. Men vilket vill hon inte avslöja än.

– Men det är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag började min låtskrivarkarriär med att dela med mig av andra människors historier och jag har märkt hur svårt det är att skriva något som jag själv inte känner. Det har blivit personligt, snudd på privat på de senaste plattorna, säger hon.

Annons

Efter utflykter i klubbmusik blir den nya skivan, som släpps i november, en återgång till countryn, med inslag av folkmusik i form av americana.

– Jag har upptäckt att jag har ganska mycket svensk visa i mig utan att det är något som jag någonsin har strävat efter och på något sätt drar det där tonspråket åt americana-hållet. Det finns ingen kompromiss här, vill jag ha stråkar och banjo så får det bli det, säger hon.

"Fruktansvärt rädd"

Den nya skivan kommer efter ett speciellt år, minst sagt. Förutom att pandemin hindrat Johnson från att turnera fick hon också hård kritik förra året för att ha tagit emot pengar från regeringens krisstöd.

– Det där var nog mest otur. Tommy Körberg yttrade sig klantigt utan att tänka sig för och jag råkade vara den som tog första smällen. Jag var fruktansvärt rädd och ledsen. Det här var ett bidrag som alla uppmanades att söka och folk bara började hata utan att ha någon aning. Men det var väldigt lärorikt. Jag hade aldrig fått ta emot en enda elak kommentar förut i hela min karriär.

"Kvinnlig crooner"

Nu är restriktionerna på väg att lyftas, men Johnson är inte redo att jubla riktigt än.

– Det har varit en jättemärklig tid. Beskedet är väldigt glädjande och jag är hoppfull, men jag är också ganska stukad efter det här året. Men det har varit bra saker också. Jag kunnat vara med mina barn varje helg, säger hon.

Förutom albumet är Jill Johnson också aktuell med en julshow på Grand Hotel i Stockholm, som har premiär 1 december.

– Det blir jul i kubik och kvadrat, vackra miljöer och förväntansfulla människor. Det kan inte bli en skönare famn att få växla upp i. Det här är en annan sak än att spela min egen musik där jag är en berättare. I showerna ser jag mig gärna mer som en kvinnlig crooner som tar hand om en publik en hel kväll.

Fakta: Jill Johnson

Född 1973 i Ängelholm. Debuterade 1996 med soloalbumet "Sugartree" och har sedan dess släppt över 20 album.

Slog igenom stort med segern i Melodifestivalen 1998 med bidraget "Kärleken är". Är även känd för låtar som "Crazy in love" och "Baby you're mine". Har medverkat i TV4-programmet "Så mycket bättre" och har lett egna programmet "Jills veranda" på SVT.

Aktuell med sluttampen av sin sommarturné, ett kommande album, och med en julshow på Grand Hotel i Stockholm.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons