Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Jane Fonda: "Det är väl på tiden"

Första "Book club"-filmen visade att det går att locka äldre till biograferna. Nu görs det fler filmer för en gråhårig publik.
– Det är väl på tiden, säger Jane Fonda, 85, inför premiären för uppföljaren.
Nöje • Publicerad 17 augusti 2023
Jane Fonda tycker att det är på tiden med filmer som riktar sig till en äldre målgrupp på bio. Arkivbild.
Jane Fonda tycker att det är på tiden med filmer som riktar sig till en äldre målgrupp på bio. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT
Mary Steenburgen, Jane Fonda, Diane Keaton och Candice Bergen i "Book club: The next chapter". Pressbild.
Mary Steenburgen, Jane Fonda, Diane Keaton och Candice Bergen i "Book club: The next chapter". Pressbild.Foto: Focus Features/UIP
Mary Steenburgen, Jane Fonda, Candice Bergen och Diane Keaton på den amerikanska biopremiären för "Book club: The next chapter" i New York i maj. Arkivbild.
Mary Steenburgen, Jane Fonda, Candice Bergen och Diane Keaton på den amerikanska biopremiären för "Book club: The next chapter" i New York i maj. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/Invision/AP/TT

Biograferna är de ungas arena, med alla superhjältefilmer och actionrullar, har det hetat i många år. Därför blev det rubriker när en film om fyra damer i pensionsåldern som får fart på kärlekslivet efter att läsa "Fifty shades of Grey" blev en stor framgång på vita duken.

Spelade in en miljard

"Book club" tjänade in över en miljard kronor på bio 2018 och gav filmens stjärnor Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen och Mary Steenburgen en hit sent i karriären.

Annons

Nu kommer uppföljaren, "Book club: The next chapter" har Sverigepremiär på bio den 18 augusti. Bokklubben samlas igen efter pandemin och bestämmer sig för att resa till Italien där de inte bara turistar utan får uppleva kärleken på ålderns höst.

"Ett mirakel"

För skådespelarna lockade möjligheten att få tillbringa några månader i Italien under inspelningen. Men det finns också en glädje över att kunna göra en film för en äldre publik, där rollfigurerna bejakar sina liv och inte hålls tillbaka av sin ålder.

Filmbolagen har tidigare varit dåliga på att göra den typen av filmer. Det är svårt att få någon att vilja bekosta projekten.

– Jag tror att vår film är den enda. Och vår film är ett mirakel, säger Candice Bergen.

Men det har blivit bättre. Jane Fonda var tidigare i år med i filmen "80 for Brady", om fyra kvinnor vars stora dröm är att få träffa den amerikanska fotbollsstjärnan Tom Brady.

– Det var en annan film med fyra äldre kvinnor och det var till och med en kvinna som är äldre än jag, utbrister Jane Fonda och fortsätter:

– Rita Moreno, som var 90 då, var med. Och det blev en stor succé. Så jag tror att saker och ting håller på att ändras. Äntligen. Det är väl på tiden.

Fakta: De fyra superstjärnorna i "The book club: The next chapter"

Jane Fonda, 85.

Fått två Oscar. Mest känd för filmer som "Klute – en smart snut", "Hemkomsten", "Kina-syndromet och "9 till 5" samt sitt stora politiska engagemang.

Diane Keaton, 77.

Fått en Oscar. Mest känd för filmer som "Gudfadern", "Annie Hall" och "Reds".

Candice Bergen, 77.

Fått fem Emmy-priser för titelrollen i tv-serien "Murphy Brown". Medverkat i filmer som "Köttets lust", "Börja om från början" och "Gandhi".

Mary Steenburgen, 70.

Fått en Oscar. Mest känd för filmer som "Melvin och Howard", "Ragtime", "Gilbert Grape" och "Philadelphia".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons