Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Jackson säljer Wetas teknikavdelning

Mjukvaruutvecklaren Unity köper teknikavdelningen vid specialeffektsbolaget Weta, som bland annat ligger bakom specialeffekterna i "Sagan om ringen".
Film • Publicerad 10 november 2021
Foto: Courtesy of WETA/AP/TT

Regissören och producenten Peter Jackson var en av medgrundarna till Weta Digital 1993. I bolaget har effekter skapats till banbrytande filmer och tv-serier som "Härskarrings"- och "Hobbit"-trilogierna, "Avatar" och "Game of thrones".

Nu säljer Peter Jackson delar av det nyzeeländska bolaget – verktyg, produktionslina, immateriella rättigheter och personal – till Unity, som bland annat gör en spelmotor med samma namn.

Annons

Den nya Unityavdelningen kommer att kallas Weta FX och ska erbjuda sina tjänster till film- och spelskapare. Men tanken är att även miljontals andra innehållsskapare världen över ska kunna få tillgång till tjänsterna, i det som beskrivs som framtidens "metaverse", enligt Unity.

Målet från Unitys sida är att verktygen ska tillgängliggöras via molnen.

Prislappen är enligt Variety 1,625 miljarder amerikanska dollar, motsvarande närmare 14 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons