Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Italiensk public service stoppar serie om maffian

Det italienska public service-bolaget RAI har beslutat att stoppa en tv-serie om maffian. Nu anklagas regeringen för politiskt styrning, skriver Kulturnyheterna.
Tv • Publicerad 1 augusti 2023
Den italienske författaren och stjärnjournalisten Roberto Saviano. Arkivbild.
Den italienske författaren och stjärnjournalisten Roberto Saviano. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Insider, Face to Face With Crime", gjord av stjärnjournalisten Roberto Saviano, handlar om kopplingar mellan politiken och maffian, och var tänkta att sändas i höst, något som nu stoppats av den av regeringen tillsatta nya vd:n för RAI, Roberto Sergio.

Några dagar innan beslutet att stoppa serien kallade journalisten Roberto Saviano inrikesministern och partiledaren för högerpopulistiska Lega, Matteo Salvini, för ”den undre världens minister”, ett uttalande som Saviano anser ligger bakom stoppet.

Annons

”Yttrandefriheten i Italien är djupt äventyrad. Om man kritiserar en minister blir ens tv-program stoppat, även om det är ett anti-maffia-program”, säger han till The Guardian.

Internationella journalistfederationen IFJ har krävt att RAI ändrar sitt beslut.

Vd Roberto Sergio nekar till att beslutet var politiskt motiverat.

Saviano lever under ständigt dödshot på grund av sina avslöjanden om landets organiserade brottslighet och han blev världsberömd med boken "Gomorra" år 2006, som han skrev efter att ha infiltrerat maffian i Neapel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons