unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Italien avskaffar filmcensuren

Marlon Brando och Maria Schneider i "Sista tangon i Paris", en av de filmer som förbjöds av den italienska filmcensuren. Arkivbild.
Marlon Brando och Maria Schneider i "Sista tangon i Paris", en av de filmer som förbjöds av den italienska filmcensuren. Arkivbild.
Foto: TT

Italien har officiellt avskaffat sin filmcensur, skriver Variety. Regelverket som gällt sedan 1913 har tillåtit myndigheten att klippa bort scener och förbjuda filmer som exempelvis Pier Paolo Pasolinis "Salò eller Sodoms 120 dagar" och Bernardo Bertoluccis "Sista tangon i Paris".

Beslutet är numera mest symboliskt eftersom filmcensur inte har tillämpats i praktiken sedan lång tid tillbaka. Italiens kulturminister Dario Franceschini ser det ändå som dödsstöten för det kontrollsystem som "gjort ingrepp i den konstnärliga friheten".

I framtiden är det filmdistributörerna själva som bestämmer vilka åldrar som filmer är lämpliga att ses från.

Enligt en undersökning gjord av Cinecensura har 274 italienska filmer, 130 amerikanska och 321 filmer från andra länder i världen förbjudits i Italien sedan 1944. I mer än 10 000 filmer har scener klippts bort.