Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Iranske regissören hungerstrejkar i fängelset

Den iranske filmregissören Jafar Panahi har inlett en hungerstrejk för att protestera mot sitt fängelsestraff i Iran.
Film • Publicerad 2 februari 2023
Jafar Panahi i sitt hem 2010. Arkivbild.
Jafar Panahi i sitt hem 2010. Arkivbild.Foto: AP/TT

Beslutet kommer några dagar efter att Panahis förhoppningar om att släppas mot borgen blivit grusade av landets rättsväsende, trots att hans dom upphävts av Högsta domstolen, skriver Deadline.

"Härmed förklarar jag att jag i protest mot rätts- och säkerhetsapparatens illegala och inhumana beteende och dess gisslantagande har startat en hungerstrejk", säger regissören i ett uttalande som hans hustru och son har publicerat på Instagram.

Annons

"Jag kommer att vägra att äta och dricka all sorts mat och medicin tills jag släpps. Jag ska förbli i detta tillstånd tills min kanske livlösa kropp är fri från fängelset", fortsätter han.

Den nu 62-årige Panahi greps i juli i förra året och fördes till fängelse för att avtjäna ett sexårigt straff som hade avkunnats redan 2010 efter att han dömts för "propaganda mot systemet". Han sitter för närvarande inspärrad i det ökända Evin-fängelset i Tehran.

Panahi är en av Irans mest prisbelönta filmskapare. Han är även förbjuden att lämna Iran och att göra filmer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons