1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

I mördarens Rolfs huvud

Är det inte en kliché ändå, att försöka skildra en mördare inifrån? Men den skickliga författaren Malin Lindroth reder ut även denna utmaning i romanen ”Rolf”, konstaterar recensenten Aase Berg.
Författaren Malin Lindroth skriver om Rolf, en ensam medelålders man som blir mördare.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Rolf

Roman
Författare: Malin Lindroth
Förlag: Norstedts

Malin Lindroth har verkligen tajming. Hennes förra bok, essän ”Nuckan”, kom ut vid exakt rätt tidpunkt för att väcka debatt – kärnfamiljsnormen hade inte stått så högt i kurs på decennier, det var som om vi återupplevde femtiotalet. Alla par – även de unga – tycktes inskränka sina livsvisioner till att renovera bostadsrätter och idka onödigt krånglig matlagning för att imponera på andra lika småborgerliga vänner samt åka på upplevelseresor till Kambodja. Lindroth undersökte då de kvinnor som hamnade utanför den sociala konformismens trygghet.

I nya boken ”Rolf” – en roman den här gången – ger hon sig in på ett liknande område, med incelmännen i sikte. Och som om det inte räckte med att denna bittert förfördelade grupp på senare år firat triumfer som nättroll och stormtrupper åt Sverigedemokraterna, så har ju de flesta av oss i och med coronaviruset överrumplats av en ny sorts isolering.

Malin Lindroth är helt enkelt ovanligt bra på att synka sina texter om ensamhet med verklighetens framfart.

quote
Den här boken handlar nämligen inte om en mördare, den handlar om ensamhet på ett djupare plan

Ändå är jag vid en ytlig kontroll av innehållet rätt motsträvig mot själva storyn i Rolf. Där Nuckans vinkel var oväntad, riskerar huvudpersonen i nya romanen att bli en kliché. På ytan använder Malin Lindroth nämligen en tematik som en hög procent av nybörjarstudenterna på skrivarkurser brukar ge sig på när de vill ta risker: att gestalta en mördare inifrån. Det lyckas sällan. Och frågan är vad som är poängen. Ett provocerande och otäckt ämne ger inte automatiskt nya insikter. Det är svårt att göra förövarpsykologi rättvisa, så att man kan frammana en skuggstory eller en undertext som handlar om något större än ett individuellt freak.

Snabbt står det dock klart att Lindroth lyckas med detta. Den här boken handlar nämligen inte om en mördare, den handlar om ensamhet på ett djupare plan, om kärlekens omöjlighet i en vidrig värld, men också om att socialt utanförskap ibland har sin rot i en skev självbild. Det vill säga: det svenska samhällets skitiga underströmmar.

Den som talar är Rolf Boman, snart sextio år gammal och lärarvikarie på Komvux. Han är en loser med höga tankar om sig själv och aningen för dryg för att lyckas skaffa vettiga kompisar och ett meningsfullt liv, en före detta överliggare på högskolans enstaka kurser i filosofi, inte helt olik Lasermannen eller Peter Mangs.

Författaren Malin Lindroth är aktuell med romanen ”Rolf” .
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Rolf har mördat den unga tjejen Pinkie som han har haft en relation med – även om omständigheterna kring hennes död verkar oklara, kanske till och med inbillade. Men det är inte mordet som är poängen, det är kärleken mellan dem, som växer ur båda parters sorg och övergivenhet. Om det nu verkligen rör sig om kärlek, jag är inte ens säker på det. Snarare ”skärlek”: Rolf kallar nämligen Pinkie ”min skära”, med en obehaglig koppling till självskadebeteendet som han följer henne alltför djupt in i, i en vilja att ta sig bortom förutfattade meningar om unga tjejers självdestruktivitet.

Rolf har insikt, han är inte enbart osympatisk utan också känslig och öppen för viss läsaridentifikation. I och för sig misstänker jag att en av de mer ofräscha anledningarna till att ”Nuckan” blev så populär hos läsarna var att alla normala kunde känna en rysning av lättnad under läsningen, just över att inte vara en nucka själv. Alltså motsatsen till identifikation. I flera avseenden gäller samma överenskommelse mellan läsaren och Rolf – tack och lov att jag inte är du.

quote
Gränsen mellan utanförskap och tillhörighet är skör.

Men det går inte att helt hålla Rolf ifrån sig. Gränsen mellan utanförskap och tillhörighet är skör. Som i en av Rolfs elakare betraktelser – det ”du” han riktar sig till är polisen han tänker sig ska komma och hämta honom, men han nitar samtidigt läsaren: ”Livet kommer av sig. Det händer de flesta. Har det hänt också dig? Om du är som folk är mest lär även du ha strandat någonstans på vägen mot det liv du tycker att du skulle ha haft. Kanske kallar du din stagnation för trygghet? /…/ Om du på fullaste allvar ska lyckas övertyga dig själv om att stiltjen du känner i ditt medelålders liv är att betrakta som harmoni eller rentutav ”mognad”, krävs att du har råd med viss bekvämlighet. Du behöver en hygglig bostad, snygga kläder, vällagad mat och allra helst ett äktenskap med allting som hör till.”

Men frågan kvarstår: varför blir så många ensamma män svin, nättroll eller skolmördare, medan de ensamma kvinnorna skär sönder sina kroppar eller sitter som den alkade och översminkade grogghaggan på kvarterskrogen, föraktad till och med av snedseglade gubbar som Rolf? Alternativt låter sig bli misshandlade eller till och med mördade av manliga skitstövlar. Pinkie försöker vid ett tillfälle rycka sig ur den destruktiva nedåtspiralen, men det tycks leda rakt in i katastrofen. Eller är det tvärtom Rolf som går under?

I så fall är det här något så ovanligt som en roman om det lyckade kvinnliga upproret, och om manlighetens oförmåga att uthärda det.

Malin Lindroth

Född: 1965 i Surte, bosatt i Göteborg
Böcker i urval: Debuterade 1985 med ”Lära gå”. Fick 1999 Aftonbladets litteraturpris för ”Vaka natt”. Hade skrivit ett 15-tal böcker/dramer när hon fick ett publikt genombrott med ”Nuckan” 2018.
Bokens första mening: Jag skriver denna text i blodfläckade byxor, bara timmar efter flickans död.

Läs mer

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Sport

Fler startgrupper i populära swimruntävlingen

”Kan ha plattan i mattan”

Ledare

Civilsamhället är en pelare

Frivilligorganisationerna ska inte tas för givna.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong

Kultur

Drabbande om unga mörka liv

Kulturskribenten Sune Johannesson har läst Ananda Devis mörkt omskakande roman ”Eva ur spillrorna”.