GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

R Kelly döms till 30 års fängelse

Artisten R Kelly döms till 30 års fängelse.
Domstolen i New York har nu fattat beslutet om den 55-årige r'n'b-sångarens framtid.
Musik • Publicerad 29 juni 2022
R Kelly får 30 års fängelse. Han dömdes i september på nio åtalspunkter. Arkivbild.
R Kelly får 30 års fängelse. Han dömdes i september på nio åtalspunkter. Arkivbild.Foto: Antonio Perez/AP/TT

R Kelly dömdes i september på nio åtalspunkter för att ha utnyttjat sitt kändisskap under ett kvarts sekel för att locka till sig kvinnor och minderåriga flickor som han sedan förgripit sig på.

Juryn fann honom då skyldig på samtliga punkter. Det gällde bland annat sexuella övergrepp, utpressning och mutbrott.

"Var rädd, naiv"

Dagens besked gällde längden på straffet.

– Du har fått mig att göra saker som knäckte min själ. Jag önskade bokstavligen att jag skulle dö på grund av hur låg du fick mig att känna mig, säger ett vittne.

En annan kvinna säger att R Kellys fällande dom förnyade hennes tro på rättssystemet. Hon säger att hon utsattes av R Kelly när hon gick på en konsert när hon var 17 år.

– Jag var rädd, naiv och visste inte hur jag skulle hantera situationen, säger hon om att hon då inte berättade för någon om det.

– Tystnad är en mycket ensam plats.

Kommer överklagas

Åklagarna yrkade på mer än 25 års fängelse. De hävdar att artisten drog nytta av sitt kändisskap då brotten begicks och att hans stjärnstatus skyddade honom från att granskas och kritiseras för sina handlingar. Enligt dem har R Kelly inte visat någon ånger och han har under flera decennier varit likgiltig inför övergreppens konsekvenser för de brottsutsatta. Det skriver The New York Times.

R Kelly har sedan tidigare flaggat för att han kommer att överklaga domen. Hans advokater hävdade att han inte borde få mer än tio års fängelse, på grund av att han haft en traumatisk barndom med "sexuella övergrepp, fattigdom och våld".

Men tiden i rätten är inte över i och med dagens besked. Ett separat rättsfall i Chicago ska enligt planerna inledas i augusti, där R Kelly anklagas för innehav av övergreppsmaterial på barn och för att ha försökt hindra rättvisans gång.

Fakta: R Kelly

R Kelly, egentligen Robert Kelly, föddes 1967 i Chicago. Han är känd för världshits som "I believe I can fly", "Ignition" och "Bump n' grind".

1994 gifte sig den då 27-årige R Kelly med den nu framlidna artisten Aaliyah, som vid tillfället var 15 år. Äktenskapet ogiltigförklarades senare.

Genom åren har R Kelly flera gånger anklagats för sexrelaterade brott. 2008 friades han från misstankar om barnpornografibrott.

Pressen på honom ökade efter det att dokumentärserien "Surviving R Kelly" sändes 2019. I serien trädde flera kvinnor fram och berättade att de haft förhållanden med R Kelly medan de fortfarande var underåriga och att han höll flera kvinnor fångna i en sektliknande miljö.

I september 2021 dömdes han för att ha utnyttjat sitt kändisskap under ett kvarts sekel för att locka till sig kvinnor och minderåriga flickor som han sedan förgripit sig på.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.