Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Hårda klappar med oväntad godhet

Oväntad godhet, skogssamers öden och översättningens hemligheter – allt det och mycket mer får plats under granen. Här är några av årets bästa böcker att ge bort i jul.
Litteratur • Publicerad 15 december 2021
Ge bort en hård klapp i jul.
Ge bort en hård klapp i jul.Foto: Jessica Gow/TT
Kerstin Ekman, Åsa Larsson eller Göran Greider? Årets bokutgivning rymmer pärlor för de allra flesta läsare.
Kerstin Ekman, Åsa Larsson eller Göran Greider? Årets bokutgivning rymmer pärlor för de allra flesta läsare.Foto: Jessica Gow/TT

"Det tredje ljuset/Små ting som dessa" av Claire Keegan

En liten flicka på Irland skickas till fosterföräldrar, och får där för första gången någonsin uppleva omsorg och kärlek. När Claire Keegan skriver vill hon "se något vackert hända, som inte är förståeligt eller väntat". Sådan är också godheten i denna nutidsklassiker och dess uppföljare: den glimrar till i mörkret, överraskande och djupt gripande.

Annons

"Osynligt bläck" av Patrick Modiano

Under en kort period i sin ungdom försörjde sig Jean som privatdetektiv och fick i uppdrag att hitta den försvunna Noëlle Lefebvre. Senare i livet fortsätter han sin undersökning. Men är det kvinnan han söker eller en förklaring till varför han slutade leta? Ännu en gång gör Nobelpristagaren Modiano vardagslivets stilla Parisdramatik till fängslande romankonst.

"Morgonstjärnan" av Karl-Ove Knausgård

En mystisk stjärna uppenbarar sig på himlen. Är den ett bibliskt tecken, eller ett bevis på klimatkrisen? Den över 600 sidor långa "Morgonstjärnan" handlar om människans existentiella villkor – men denna gång genom ett myller av olika gripande öden. Även barnen välkomnas in i denna på många vis förunderliga berättelse om livet och döden.

"När vi var samer" av Mats Jonsson

Denna Augustprisnominerade bok handlar om skogssamernas nedtystade öde – i serieform. Mats Jonsson tecknar detaljerat och engagerat både sin egen samiska släkt och en del av Sveriges historia som fler borde känna till, men som raderades i den svenska assimileringspolitiken. En ambitiös serieroman, späckad av öden och häpnadsväckande fakta.

"Hunter i Huskvarna" av Sara Stridsberg

Fallna konungar och utsatta barn, denna gång i noveller – täta och händelserika som vore de små romaner. "Hunter i Huskvarna" rymmer samtidigt en ny lätthet hos en författare som i en av novellerna skriver både ömt och roligt om ett sällskap som liknar Svenska Akademien.

"Fädernas missgärning" av Åsa Larsson

Boken blev utsedd till årets kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Och när Åsa Larsson är tillbaka med sin avslutande del om Rebecka Martinsson är det också med sedvanlig stilistisk träffsäkerhet. Deckaren är också mer än historien om ett brott – den varvas med varma skildringar av människor i marginalen, de ensamma och alkoholiserade.

Annons

"Löpa varg" av Kerstin Ekman

Kerstin Ekman skriver som ingen annan, den här gången om en äldre man, jägmästaren Ulf Norrstig, som i slutet av sin levnads vandring vågar rannsaka sig själv. Mötet med en varg får honom att se på naturen med en ny respekt. "Löpa varg" är Ekmans firade återkomst till fiktionen och en väldigt fin skildring av ett gammalt äktenskap.

"Barndomsbrunnen" av Göran Greider

I väntrum och nerbäddad i soffor och sjukhussängar skrev Göran Greider på sin ipad om att drabbas av en aggressiv form av blodcancer. Han insjuknade våren 2020, och skildrar anspråkslöst sitt möte med vården, på existensens kniv. Framför allt handlar denna bok om livet, om minnena av barndomen och om de "alldagliga stunder" som Greider har kommit att älska.

"Flicka, kvinna, annan" av Bernardine Evaristo

En av årets läsupplevelser hamnade märkligt nog lite i skymundan när den i somras gavs ut på svenska. Kompensera det genom att ge bort Bookerpristagaren Evaristos bok i julklapp. Den intensiva och mäktiga skildringen av tolv människoöden – främst svarta brittiska kvinnor – är helt utan pekpinnar, men gör läsaren plågsamt varse hur rasismen präglat och fortfarande präglar deras tillvaro.

"Paradiset" och "Efterliv" av Abdulrazak Gurnah

1910-talets liv i Östafrika skildras på djupet i rörande och spännande romaner av årets Nobelpristagare i litteratur. Här finns en omskakande berättelse om första världskriget så som det utkämpades av afrikanska legosoldater under ledning av rasistiska officerare från Europa. Men även mitt i allt detta ryms oväntad och gripande godhet.

"Tills alla dör" av Diamant Salihu

I en av årets viktigaste reportageböcker går Diamant Salihu på djupet med orsakerna till dödsskjutningarna i förorterna. Och han gör det genom att lyfta många olika röster som sällan hörs. Sammantaget blir det en nyanserad och mer komplex bild av varför unga pojkar som nyligen var vänner börjar skjuta ihjäl varandra.

Annons

"Cykelbudet" av Anders Teglund

I "Cykelbudet" skildrar Anders Teglund den mentala utplåningen han upplever som Foodora-bud samtidigt som han njuter av att cykla, av att bara "kötta på". Men framför allt dyker han in i gig-ekonomin och i en av samtidens djupa sprickor på ett sätt som resulterat i en djupt inspirerande reportagebok.

"Dolda gudar" av Nils Håkanson

Genom tiderna har översättare haft en undanskymd roll – trots att det är de som ser till att vi kan läsa all världens litteratur. Nils Håkanson berättar initierat och pedagogiskt om ett yrke fullt av omöjliga avvägningar. Det är lustfyllt, folkbildande och väl värt det Augustpris som boken tilldelades.

"Jag vill skriva sant" av Jesper Högström

I en villa på Lidingö samlades några av modernismens främsta namn under 30-talet, hos Tora Dahl och Knut Jaensson. Men här ser vi en annan historia än den om de unga manliga genierna. Här står Tora Dahl i fokus, med ett annat drama från samma tid. Hon skrev det i sin dagbok som förblev hemlig fram till alla inblandades död.

"Familjelexikon" av Natalia Ginzburg

Ferrante-översättaren Johanna Hedenberg har gett ny njutbar språkdräkt åt Natalia Ginzburgs klassiker "Familjelexikon". I sin självbiografiska uppväxtroman berättar Ginzburg om hur familjens fraser, ord och uttryck knyter ihop och formar familjemedlemmarna i ett Turin under Mussolinis skugga.

Fakta: Tre bubblare

”Tio lektioner i svensk historia” av Ola Larsmo

Kan man påstå vad som helst om Sveriges agerande under andra världskriget och bli trodd? Javisst, konstaterar Ola Larsmo, som med denna bok går till motattack mot den senaste tidens historierevisionism.

”Autisterna” av Clara Törnvall

Det har länge varit svårare för kvinnor med neuropsykiatriska funktionsvariationer att få en diagnos. Men i denna essäbok skriver Clara Törnvall om sin egen autismutredning, gör kulturhistoriska utflykter i ämnet och visar att en diagnos kan vara livsviktig.

"Vackra värld, var är du" av Sally Rooney

Författaren till "Normala människor" skriver fram livet och världen genom att skildra några 30-åringar och deras trevande möten. Maktspel och relationstrubbel med både djup och samhällsanalys.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons