1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här ser du ett nytt konstverk

I dag presenterar BLT del två i vårt samarbete med Judiska museet i Stockholm, Blekinge museum och konstnären Ulrika Sparre. Den här veckans konstverk är en karta från 1797 som försetts med noteringar som visar en bild av det judiska kulturarvet i Karlskrona.

Varje torsdag fram till den 5 april publicerar Blekinge läns tidning på kultursidorna konstverk som tar sin utgångspunkt i den hittills ganska undangömda historien om de judar som kom att spela en viktig roll i Karlskrona.

Susanne Ström på Blekinge museum och konstnären Ulrika Sparre har samarbetat i projektet Medborgarspelet som gestaltar det judiska arvet i Karlskrona.
Foto: Staffan Lindbom

Förra torsdagen lät Ulrika Sparre oss läsa en text. Där fanns fragment både från det så kallade judereglementet från 1784 och från nutidens migrationsbestämmelser.

Dagens konstverk har en dramatisk grund, eftersom det utgår från en karta som ritades några år efter det att stora delar av Karlskrona hade brunnit. År 1797 dokumenterades den nedbrunna staden med sina gator och kvarter. På denna karta har Ulrika Sparre lagt till anteckningar om olika händelser och verksamheter som har anknytning till det judiska Karlskrona.

På kartan kan du kortfattat läsa om olika verksamheter som judarna i Karlskrona bedrev, var de hade synagoga och mycket annat. Vill du veta ännu mer och vandra runt i Karlskrona kan du använda den app för smarta telefoner som har tagits fram av Judiska museet. Vidare kommer Harry Rson Svensson som doktorerat på Karlskronas judiska historia att genomföra en särskild stadsvandring den 24 mars.

Här kan du se konstverket.

Läs mer

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Sport

Fler startgrupper i populära swimruntävlingen

”Kan ha plattan i mattan”

Ledare

Civilsamhället är en pelare

Frivilligorganisationerna ska inte tas för givna.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”