Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Happy Jankells debut är en snabbläst munsbit om psykisk ohälsa

En debut om hypokondri i appläkarnas tid utvecklas till en berättelse om systerskap – men Happy Jankells debut saknar trovärdighet, tycker Lisa Marques Jagemark.
Bokrecension • Publicerad 13 april 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Happy Jankell satsar på smart svart humor och en bitvis intressant skildring av samtidens Stockholm.
Happy Jankell satsar på smart svart humor och en bitvis intressant skildring av samtidens Stockholm.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Liv är en privilegierad ung stockholmstjej, men lever sedan många år med ångest och psykisk ohälsa. Hon försöker undvika att jämföra sig med sin perfekta syster Lina, men det är nästintill omöjligt.

Roman

Livlina – Debut 2021

Författare: Happy Jankell

Förlag: Forum

Liv har frikort i vården och lugnande tabletter i badrumsskåpet, Lina har en framgångsrik mäklarkarriär, fyratusen följare på Instagram och står deras mamma mycket närmare. Liv och Lina lever vitt skilda liv.

Annons

Jag har lite svårt att verkligen komma in i Happy Jankells debutroman, vars titel-lek med systrarnas namn bara är en gnutta krystad. Liv skildras sakta, en liten bit i taget. Hypokondrin (eller hälsoångesten), de regelbundna kroppsbesiktningarna och caféjobbet tillsammans med vännen Donya från gruppterapin. Den såriga familjerelationen tar också stor plats – systrarnas pappa gick bort när Liv var tio och hon har känt sig utanför duon bestående av hennes mamma och syster sedan dess.

Det långsamma tempot beror inte på att berättelsen är överdrivet utdragen eller dignar av onödiga detaljer. Tvärtom, jag hade gärna läst mer om till exempel Livs ångest. Den skrivs in i romanen som självklar och är en grundbult i intrigen, men det tar lång tid innan den verkligen gestaltas trovärdigt och får liv på sidorna.

Livs sköra vardag balanserar på en knivsegg. Hon och pojkvännen Yack gjorde slut i ett uppslitande gräl på Arlanda, och därifrån går det utför.

Via läkarappen Care Call (där hon är stammis) får hon kontakt med den äldre läkaren Mårten. Han är snygg, frikostig med de receptbelagda tabletterna och dyker snart upp på mer än ett ställe i hennes liv. Det kastar in berättelsen i en nästan thrillerliknande stämning, där familjehemligheter bubblar upp till ytan och tempot ökar.

Man skulle kunna beskriva ”Livlina” som filmisk, men egentligen liknar romanen snarare en tv-serie. Åtminstone den sista halvan påminner om ett modernt tv-drama med rappa dialoger, osannolika sammanträffanden och överraskande cliffhangers.

”Det saknas lite djup i skildringen av Livs missbruk, ensamhet och ångestproblematik, och jag hade gärna läst mer om systrarnas relation och samspel.”

På gott och ont. Det är ett par trådar som aldrig knyts ihop, eller som knyts ihop för enkelt. Smart svart humor och en bitvis intressant skildring av samtidens Stockholm. Ett par vändningar som inte är speciellt trovärdiga, men en intressant gestaltning av sexuella gråzoner och maktmissbruk.

Det saknas lite djup i skildringen av Livs missbruk, ensamhet och ångestproblematik, och jag hade gärna läst mer om systrarnas relation och samspel. I slutändan är det trots allt de två som är romanens huvudpersoner. Men ”Livlina” är ändå en roman att sträckläsa, en snabbläst munsbit om psykisk ohälsa, sorg och systerskap.

Lisa Marques JagemarkSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons