Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Häpnadsväckande fynd i etruskiskt spa

Kultur • Publicerad 9 november 2022
De etruskiska statyerna beskrivs som det viktigaste fyndet av sitt slag de senaste 50 åren i Italien.
De etruskiska statyerna beskrivs som det viktigaste fyndet av sitt slag de senaste 50 åren i Italien.Foto: AP

En ovanligt fynd av tolv bronsstatyer har hittats vid utgrävningen av ett etruskiskt spa i San Casciano dei Bagni nära Siena i Italien. Fyndet beskrivs som det största och viktigaste i sitt slag som gjorts under de senaste 50 åren i Italien, skriver The Guardian.

Även i dag är den lilla toskanska orten känd för en spaanläggning med ett 40-tal varma källor dit människor kommer för att bada året runt. Den etruskiska föregångaren låg i närheten och besöktes av romarna, däribland kejsar Augustus.

Annons

Vid den utgrävning som nu gjorts har arkeologerna hittat 24 bronsstatyer, cirka 2 300 år gamla, varav fem är cirka en meter höga. En staty föreställer hälsans och renhetens gudinna, Hygieia, med en orm runt sin arm som fram tills nu legat i lera i och varmt vatten.

Under övergången mellan den etruskiska storhetstiden och den romerska fungerade just badanläggningarna som fredliga tillflyktsorter, skriver The Guardian.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons