Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Grönt ljus för Flams bok i väntan på dom

Komikern och författaren Aron Flam har rätt att trycka och sprida boken ”Det här är en svensk tiger” i väntan på slutgiltig dom.
Kultur och nöje • Publicerad 2 september 2020
Aron Flam har rätt att trycka och sprida boken ”Det här är en svensk tiger” i väntan på slutgiltig dom. Arkivbild.
Aron Flam har rätt att trycka och sprida boken ”Det här är en svensk tiger” i väntan på slutgiltig dom. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Beredskapsmuseet, som har anmält Aron Flam för upphovsrättsbrott, hade yrkat på att boken inte skulle få spridas eller tryckas i fler exemplar i väntan på dom.

"Patent- och marknadsdomstolen avslog begäran med motiveringen att stiftelsen (museet) inte uppfyllt kravet att ställa säkerhet för den skada som ett vitesförbud skulle kunna medföra för den tilltalade", heter det i ett uttalande från rätten.

Annons

Museet har erbjudit komikern en krona i säkerhet med resursbrist som motivering, något som rätten underkänner. Det finns inga skäl som "motiverar att stiftelsen befrias från kravet att ställa säkerhet".

Aron Flam är åtalad för upphovsrättsbrott efter att han på omslaget till sin bok parafraserat symbolen "En svensk tiger", som användes i en vaksamhetskampanj under andra världskriget. På framsidan till Flams bok gör tigern en Hitlerhälsning och bär hakkorsbindel.

Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till symbolen, anmälde komikern för upphovsrättsbrott. Huvudförhandling i målet är planerad att hållas den 24 september.

I juni beslagtog åklagarmyndigheten den tredje upplagan av boken på 2 282 exemplar, men beslutet kom senare att hävas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons