Kultur

Geniet Schrödinger borrar sig fram

bokrecension Artikeln publicerades
1933. Österrikiske fysikern Erwin Schrödinger med fru, Schrödinger  fick Nobelpriset i fysik 1933 tillsammans med Paul Dirac för upptäckten av nya produktiva former av atomteorin.
Foto: PrB/TT
1933. Österrikiske fysikern Erwin Schrödinger med fru, Schrödinger fick Nobelpriset i fysik 1933 tillsammans med Paul Dirac för upptäckten av nya produktiva former av atomteorin.

Kan en levande varelse beskrivas av enbart fysik och kemi? Och vilken är relationen mellan medvetande och materia? I två små böcker som blivit vetenskapliga klassiker borrar sig fysikern Erwin Schrödinger in i dessa frågor. En djupt fängslande läsning, finner recensenten Kjell Andersson.

Vad är liv?

sakprosa

Författare: Erwin Schrödinger

Förlag: Fri tanke

Översättning: Lisa Sjösten

I februari 1943 höll Schrödinger tre offentliga föreläsningar i Dublin över det första av dessa ämnen. Dessa finns att läsa i "Vad är liv".

Schrödinger hade flytt till Dublin undan nazismen. Mest känd är han för Schrödingerekvationen som beskriver materiens vågegenskaper och gav honom Nobelpris 1933.

Han kommer fram till att gener troligtvis är stora äggvitemolekyler, där varje atom, varje ring spelar sin egen, viktiga roll. Här måste den miniatyrkod finnas som motsvarar en detaljerad och komplicerad utvecklingsplan och också mekanismen för hur denna skall sättas i verket.

1944 publicerades upptäckten att generna består av DNA, och 1953 fick Watson och Crick Nobelpris för sitt avslöjande av DNA som en dubbelspiral, en med tiden ikonisk bild för vår tid. De hade inspirerats av Schrödingers lilla bok.

Men hur kan vi utröna detta? Vad är medvetandet? Schrödingers tankar kring dessa frågor finns i den andra lilla boken i denna volym "Medvetande och materia" och jag tycker de borde begrundas djupt i vår materialistiska tid.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.