Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Från "ligglista" till bok om utbrändhet

När debutromanen "Männen i mitt liv" gavs ut blev författaren Sofia Rönnow Pessah ett namn på mångas läppar. Nu kommer hennes andra bok, "Välj mig".
Litteratur • Publicerad 11 april 2022
Sofia Rönnow Pessah följer upp debutboken "Männen i mitt liv" med "Välj mig". Den här gången är utbrändhet ett centralt tema.
Sofia Rönnow Pessah följer upp debutboken "Männen i mitt liv" med "Välj mig". Den här gången är utbrändhet ett centralt tema.Foto: Paul Wennerholm/TT
Sofia Rönnow Pessah är sakkunnig inom EU-frågor på Rädda Barnen och ägnar resten av tiden åt skrivandet.
Sofia Rönnow Pessah är sakkunnig inom EU-frågor på Rädda Barnen och ägnar resten av tiden åt skrivandet.Foto: Paul Wennerholm/TT
Att debutera som författare påverkade Sofia Rönnow Pessah mer i vardagen än hon hade trott.
Att debutera som författare påverkade Sofia Rönnow Pessah mer i vardagen än hon hade trott.Foto: Paul Wennerholm/TT

"Jag är jag och min omständighet", lyder uttrycket som Sofia Rönnow Pessah valt för att sammanfatta boken "Välj mig" i en mening.

– För mig är det nog kärnan. Just den här konflikten mellan vad ens kärna är i relationen till ens yttre omständigheter, och hur mycket omständigheterna måste förändras för att kärnan ska påverkas, säger författaren.

Annons

Bokens huvudperson, Mathilde, arbetar mycket övertid som AT-läkare. Samtidigt jonglerar hon privatlivet och volontärarbetet under flyktingkrisen. Och sitter med i en styrelse. Till slut går det inte längre. "Fy fan, vad det finns ett stopp".

Utbrändhet är ett centralt tema i boken. Något Sofia Rönnow Pessah själv fick uppleva för några år sedan när hon blev sjukskriven för utmattningssyndrom.

– Jag hade börjat skriva romanen redan innan jag blev sjukskriven, så det var som att jag kunde gå igenom det med min huvudpersons ögon. Jag kunde fundera över hur hon hade reagerat eller vad det hade gjort med henne men det är inte nödvändigtvis min reaktion eller specifikt mina upplevelser.

Rodda i sina tankar

Rönnow Pessah är i grunden folkrättsjurist men hennes politiska intresse har vinklat hennes karriärbana i en lite annan riktning. Nu jobbar hon på Rädda Barnen där hon är sakkunnig inom EU-frågor.

– Jag drömde nödvändigtvis inte om att bli jurist, utan kanske mer om att kunna vara en del i att saker blir bättre. Det blir mycket juridik att jobba med politik, man försöker förstå vad lagförslagen innebär och vem det påverkar, säger hon.

Hon jobbar 80 procent på Rädda Barnen, resten av tiden går till skrivandet.

– Det är inte så att jag helt plötsligt bestämde mig för att jag ska skriva romaner utan jag har alltid sett skrivandet som ett sätt för mig att leka med språket och fundera över världen. Jag tycker att det är ett ganska bra sätt att rodda i sina tankar, klura och försöka förstå, säger hon.

Hennes första bok "Männen i mitt liv" kan liknas vid en ligglista. Men i stället för att rada upp förnamnen på huvudpersonens sexpartners i sifferordning, beskriver Rönnow Pessah mötet mellan två personer och sexakten mer ingående. Boken blev omtalad men debuten blev inte riktigt som hon hade tänkt sig.

– Man tänker att det kanske märks i någon krets men inte att ens nya kollegor har koll på en, har läst och vill prata om boken. Det är en väldigt häftig upplevelse men det har påverkat mer i vardagen än vad jag trodde.

När Sofia Rönnow Pessah träffar nya människor som har läst hennes första roman vet de oftast mer om henne än vad hon vet om dem. Det kan ibland kännas som att personens bild av henne redan är formad vilket skapar stress, berättar hon.

Twitter-kontot "SoniaSoverInte"

Annons

Inför hennes första bokutgivning startade Rönnow Pessah Twitter-kontot "SoniaSoverInte" där hon skrev inlägg som huvudpersonen i "Männen i mitt liv". Sonia dyker även upp i den andra boken, men då utifrån en annan vinkel.

– Det är nog svårt att släppa taget om henne. Sonia har fyllts av så många enskilda läsares berättelser och känslor så hon är för mig något slags kollektivt ensamhetsuttryck och det bär jag ju verkligen med mig – hur fan släpper man det?

Fakta: Om Sofia Rönnow Pessah

Sofia Rönnow Pessah är född 1989 i Malmö. Hennes mamma är spansk och pappan är dansk.

Numera bor hon tillsammans med vänner i Stockholm.

Hon har studerat juridik och folkrätt i Lund, Frankrike och Nederländerna och arbetar nu som policyrådgivare i Europafrågor på Rädda barnen.

År 2020 gavs hennes debutroman "Männen i mitt liv" ut. I mitten på april kommer hennes andra bok "Välj mig".

Läser just nu: Jonathan Littells bok “De välvilliga”.

Jag har precis börjat med den men jag älskar idén. Den handlar om en tidigare nazist, det är hans memoarer och den ska vara otroligt bra, säger hon.

"Välj mig" ges ut den 12 april.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons