GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Forskaren Ingmar Skoog ger ålderismen en rejäl smocka

Sex, liv och död avhandlas i äldreforskarens sommarprogram. Tänkvärt och folkbildande, tycker recensenten Lena Kvist.
Sommar i P1 • Publicerad 2 augusti 2021
Ingmar Skoog.
Ingmar Skoog.
Foto: Henrik Brunnsgård
Sommar i P1

Ingmar Skoog

Född: 1954 (och därmed i sina bästa bilförarår, enligt programmet).

Bor: Göteborg.

Gör: Överläkare, professor i psykiatri.

Första meningen: ”Jag befinner mig i en stad i Kina som jag aldrig hört talas om tidigare.”

Avslöjande statistik: 1971 svarade 40 procent av 70-åriga svenska kvinnor att de aldrig haft orgasm. 2014 var siffran 0 procent.

”70 är det nya 50” – visst har vi hört det men inte vetat vem som myntade uttrycket? Äldreforskaren Ingmar Skoog ligger bakom. Hans sommarprogram är en 90 minuter lång revansch för äldre. Det blir inte så dramatiskt, men tänkvärt, folkbildande och intressant.

Ålderismen, det vill säga fördomar om och diskriminering av äldre, får en rejäl smocka. Ett vardagsproblem är att helt vanliga människor plötsligt anses vara gulliga när de når 80-årsåldern, ett större problem att politikers och myndigheters dåliga kunskaper om äldre har lett till felaktiga beslut under pandemin. Friska 70-åringar har buntats ihop med ”äldre äldre” på boenden.

Äldres sex- och kärleksliv har varit ett tema i Ingmar Skoogs forskningsintervjuer genom decennierna. Det skär i hjärtat när han berättar om 17-åringen som blev gravid utan att veta hur barn blir till och tvingades adoptera bort sitt barn, bestraffad av en sorts hederskultur som bara ligger några generationer bort.

Lena KvistSkicka e-post
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.