Kultur

Författarens pappa tog sitt liv – nu skriver hon om självmord i ny serieroman för unga

BOKRECENSION Artikeln publicerades
Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Lindmark har gjort en bok tillsammans.
Foto: Natur & Kultur
Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Lindmark har gjort en bok tillsammans.

Statistiken över antalet självmord berör. Men då ämnet ges en konstnärlig gestaltning blir tragiken än mer drabbande. En ny serieroman belyser en anhörigs upplevelser.

Serieroman

Vi skulle segla runt jorden

Författare: Anna Sundström Lindmark

Illustrationer: Elisabeth Lindmark

Förlag: Natur & Kultur

Visa mer...

För tillfället fokuserar svenska medier mycket på självmord. Det är den vanligaste dödsorsaken bland män i åldern 20-49. Ämnet har ett särskilt intresse då mansrollen diskuteras.

Anhörigas upplevelser är väl så viktiga. Serieromanen ”Vi skulle segla runt jorden” bygger på Anna Sundström Lindmarks erfarenheter. Hennes pappa tog sitt liv då hon var 19 år, men i berättelsen är det en flicka som drabbas.

På 125 sidor ges en allsidig och gripande bild av förloppet. Flickans relation till fadern är god; de har gemensamma framtidsplaner. Informationen om hans hälsotillstånd är inte utförlig. Det får mystiken kring det obegripliga att tätna.

I Elisabeth Lindmarks svartvita illustrationer blir de ljusa stunderna få. I det kompakta mörkret skymtar ändå en sällsam skönhet, särskilt i naturskildringen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.