GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Författaren Tsitsi Dangarembga begärd häktad

Zimbabwisk domstol har begärt författaren Tsitsi Dangarembga häktad efter att hon uteblivit från sin rättegång, rapporterar AFP.
Enligt hennes försvarare, Chris Mhike, kunde hon inte närvara på grund av ett läkarbesök i Tyskland.
Litteratur • Publicerad 29 juni 2022
Den prisbelönta författaren och filmskaparen Tsitsi Dangarembga har begärts häktad av zimbabwisk domstol efter att hon inte dök upp vid en rättegångsförhandling. Arkivbild.
Den prisbelönta författaren och filmskaparen Tsitsi Dangarembga har begärts häktad av zimbabwisk domstol efter att hon inte dök upp vid en rättegångsförhandling. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Den prisbelönta zimbabwiska författaren och filmregissören greps i juli 2020 för att ha arrangerat en regeringskritisk demonstration i Harare-förorten Borrowdale och står åtalad bland annat för uppvigling till våld.

Nu, nästan två år senare, har rättegången fortfarande inte startat och Dangarembga själv har begärt att fallet ska läggas ner på grund av bristande bevis. Det var den begäran som rätten skulle ta ställning till i måndags, men när hon inte dök upp utfärdades en arresteringsorder.

Tsitsi Dangarembga är internationellt hyllad och prisad. Hon har bland annat fått internationella Pens yttrandefrihetspris, Tyska bokhandelns fredspris, Commonwealth Writers' Prize och varit finalist till Bookerpriset.

Förra veckan uppmanade Berlins internationella filmfestival Zimbabwes regering att lägga ner ärendet.

Domstolen väntas fatta beslut den 4 augusti och enligt Tsitsi Dangarembgas försvarare kommer hon försöka få häktningsbegäran upphävd.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.