Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Författare och Putinkritiker hotas av utvisning

Liza Alexandrova-Zorina, rysk författare och journalist bosatt i Sverige och en uttalad kritiker av Vladimir Putin, hotas av utvisning till Ryssland.
Litteratur • Publicerad 15 november 2022
Den ryska författaren Liza Alexandrova-Zorina ska utvisas till Ryssland.
Den ryska författaren Liza Alexandrova-Zorina ska utvisas till Ryssland.Foto: Privat

Liza Alexandrova-Zorina har sedan 2016 delat sitt liv mellan Stockholm och Moskva och är gift med en svensk medborgare som hon också har en son på 14 månader tillsammans med. 2021 valde hon att lämna Ryssland helt då den människorättsorganisation hon var engagerad i förbjöds av myndigheterna.

I veckan fick hon beslut om utvisning från Migrationsverket och riskerar enligt sitt svenska förlag Volante fängelse på grund av sin skarpa kritik mot Vladimir Putin och kriget i Ukraina.

Annons

"Det känns bisarrt på så många sätt. Inte minst för att det är just det här jag skriver om i min kommande bok – hur systemet i Sverige är uppbyggt, hur det fungerar eller snarare inte fungerar. Att fusket kan leda till positiva beslut och ärligheten till utvisning", säger Liza Alexandrova-Zorina i ett pressmeddelande från förlaget.

Liza Alexandrova-Zorina har medverkat i antologin "Det nya landet" och håller just på att slutföra arbetet med sin första bok på svenska, "Imperiets barn", som är ett reportage från insidan av det ryskspråkiga parallellsamhället i Sverige.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons