Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Finland: Beslag av rysk konst värd 430 miljoner

Konst • Publicerad 7 april 2022
Tretjakovgalleriet, i Moskva, är ett av de museer vars konstföremål beslagtagits av finska tullen. Arkivbild.
Tretjakovgalleriet, i Moskva, är ett av de museer vars konstföremål beslagtagits av finska tullen. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Målningar, skulpturer och antikviteter värda motsvarande drygt 430 miljoner kronor beslagtogs av den finländska tullen vid gränsövergången mot Ryssland vid Vaalimaa i södra Finland i början av april, skriver Washington post.

Konstverken var på väg tillbaka till museer i Ryssland efter att ha varit utlånade till museer och gallerier i Japan och Italien.

Annons

Beslaget genomfördes eftersom konstföremål omfattas av de sanktioner som införts av EU mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Det finländska tullverket har inlett en förundersökning och samråder med landets utrikesdepartement, som i sin tur ska ta upp ärendet med EU-kommissionen.

I slutet av mars beslagtog tullen 21 yachter som misstänks tillhöra ryska oligarker.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons