Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmrecension: Två systrar i originell roadmovie

Två omaka systrar bråkar sig igenom Europa i ett originellt roadmoviedrama där en stor del av resan handlar om att de ska hitta tillbaka till varandra. Men slutet sviker biopubliken.
Filmrecension • Publicerad 2 november 2022
Nadja Rosenberg, Bahar Pars och Zhala på vägarna i Europa i "Nilo Maya (Laura)".
Nadja Rosenberg, Bahar Pars och Zhala på vägarna i Europa i "Nilo Maya (Laura)".Foto: Triart Film.
Två omaka systrar försöker hitta tillbaka till varandra i "Maya Nilo (Laura)".
Två omaka systrar försöker hitta tillbaka till varandra i "Maya Nilo (Laura)".Foto: Triart.

Två av de värsta mardrömmarna föräldrar kan råka ut för måste vara att ens mamma, som dessutom bor i södra Europa, får cancer och att ens tonårsdotter rymmer till Hamburg för att träffa någon hon har lärt känna på Snapchat.

De omständigheterna tvingar de omaka systrarna Nilo och Maya ut på vägarna genom Europa för att inte minst dessutom hitta tillbaka till varandra i denna originella roadmovie signerad debuterande regissören Lovisa Sirén.

Ständig kamp

Annons

Maya (artisten Zhala, i en imponerande långfilmsdebut) är den fria, men panka, själen som prioriterat sig själv och sin artistkarriär och nu sakta börjar förstå att det är dags att sluta leva för dagen och ta hand om sin lilla son i stället.

För hennes syster Nilo (Bahar Pars) är det tvärtom. Hon har valt det trygga på bekostnad av passionen och onanerar med sin eltandborste i duschen medan hennes ordentlige svenske man, som också är hennes psykiater, skickar dickpics i mobilen till andra kvinnor.

Hon vet ju innerst inne att han är otrogen, fastän hon förtränger det. Så kanske är det Nilo som behöver den här resan ut i Europa mer än Maya?

Men det pågår en ständig kamp mellan syskonen. Föräldrarnas svek i barndomen som tvingade de båda att välja sida är fortfarande djupa sår som de måste bearbeta. Oftast mot sin vilja.

Antiklimax

Två riktigt underbart komplexa rollfigurer är skickligt utmejslade av Lovisa Sirén, som även har skrivit manuset tillsammans med Peter Modestij, och nu ska det bli äventyr längs med Autobahn sedan de först räddat Nilos dotter Laura (Nadja Rosenberg) i Hamburg.

Men trions äventyr blir tyvärr inte lika originella som personbeskrivningarna utan fastnar i lite för schablonartade skildringar av stela tyskar och flirtiga fransmän och när trion till slut når slutmålet hos systrarnas mamma i Portugal väntar ett antiklimax.

Som kritiker är det omöjligt att avslöja mer, men den här fina filmen hade förtjänat ett bättre skrivet slut.

Fakta: Maya Nilo (Laura)

Genre: Drama.

Premiär: 4 november 2022.

I rollerna: Bahar Pars, Zhala, Nadja Rosenberg, med flera.

Regi: Lovisa Sirén.

Speltid: 1 timme och 41 minuter.

Åldersgräns: 11 år.

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons