Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmrecension: Tunn Potter-soppa

Filmserien "Fantastiska vidunder" rullar vidare med en tredje del och bjuder på en Harry Potter-soppa som känns allt tunnare.
Filmrecension • Publicerad 6 april 2022
Ett brokigt gäng försöker rädda världen i "Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter". Pressbild.
Ett brokigt gäng försöker rädda världen i "Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter". Pressbild.Foto: Warner Bros
Mads Mikkelsen har tagit över skurkrollen från Johnny Depp i "Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter". Pressbild.
Mads Mikkelsen har tagit över skurkrollen från Johnny Depp i "Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter". Pressbild.Foto: Warner Bros

Det har gått fyra år sedan vi senast mötte professor Dumbledore (Jude Law), magizoologen Newt Scamander (Eddie Redmayne) och de andra hjältarna i den här prequel-sagan. Superskurken Gellert Grindelwald spelas numera av Mads Mikkelsen i stället för kickade Johnny Depp, men han är fortfarande lika fast besluten om att dra i gång ett världskrig mellan magiker och mugglare.

För att sätta planerna i verket åker Grindelwald till den magiska versionen av Weimarrepublikens Berlin där han nästlar sig in i valet till storpamp över trollkarlsvärlden samtidigt som han eldar på massorna med sitt aggressiva budskap om magikernas rasöverlägsenhet. Fortsätt klura, du har snart listat ut vem han påminner om.

Annons

Vårt tappra gäng rycker såklart ut för att stoppa Grindelwald och rädda världen från undergång. Men trots de stora insatserna blir det aldrig särskilt spännande, snarare långrandigt.

Det är inte trollspöduellerna, monstren eller de magiska explosionerna som är problemet. Specialeffekterna och miljöerna är snygga och välgjorda. Det är knappast skådespelarnas fel heller – filmen är oklanderligt spelad rakt igenom.

Kruxet är att Newt Scamander fortfarande är en platt och ointressant hjälte, i alla fall jämfört med den Harry Potter i vars universum han rör sig. Historien, som ska bli sammanlagt fem filmer, bygger på ett litet häfte som JK Rowling skrev 2001. Rowling är inblandad i filmmanuset, men den utspädda och "Hobbit"-liknande smaken av att koka soppa på "intellectual property" smakar inte bättre för det.

Det blir heller inte lättare av all denna information som dumpas på oss i dialogerna. Allt man har glömt på fyra år, allt som har hänt sedan dess, plus mängder av dammiga sidor från den officiella Harry Potter-wikipedian. Det är mycket som ska förklaras för att historien ska röra sig framåt.

Vem är den här filmen gjord för? Inbitna Potterheads får man anta. En genomsnittlig elvaårig biobesökare längtar nog mest hem till "Minecraft". Tonen är ganska mörk och dyster också. Gråtoner, fascism, mord på försvarslösa djurungar – här finns alla ingredienser för ett mysigt familjeäventyr.

Fakta: Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

Originaltitel: Fantastic beasts: The secrets of Dumbledore

Genre: Fantasyäventyr

Premiär: 8 april 2022

I rollerna: Eddie Redmayne, Jude Law, Mads Mikkelsen med flera

Regi: David Yates

Speltid: 2 timmar 22 minuter

Censur: 11 år

Betyg: + +

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons