Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmrecension: Sångklubb med standardrepertoar

Från första ackordet till den svängiga "We are family"-finalen vet man exakt var man har den här historien, där fniss och gråt taktfast dirigeras fram av ett gäng som förmodligen skulle kunna göra detta i sömnen.
Filmrecension • Publicerad 2 september 2020
"Sångklubben" är en rar men förutsägbar hyllning till brittiska militärfruar, som hittar ett utlopp för sorg och frustrationer i sången. Pressbild.
"Sångklubben" är en rar men förutsägbar hyllning till brittiska militärfruar, som hittar ett utlopp för sorg och frustrationer i sången. Pressbild.Foto: Scanbox entertainment
Kristin Scott Thomas spelar en av huvudrollerna i den lite rara men strömlinjeformade "Sångklubben". Pressbild.
Kristin Scott Thomas spelar en av huvudrollerna i den lite rara men strömlinjeformade "Sångklubben". Pressbild.Foto: Scanbox entertainment

Brittiskt feel-good-drama är en pålitligt kvalitativ genre, ofta full av osannolika hjältar som tvingas utmana sig själva på ett obekvämt sätt. Kanske handlar det om desperata stålarbetare som ska lära sig att strippa, som i "Allt eller inget", eller kanske om en arbetarklasspojke som vill lära sig att dansa balett, som i "Billy Elliott".

Eller varför inte ett gäng militärfruar som sjunger i kör.

Annons

Ok, det är kanske inte en superutmaning för fruarna i "Sångklubben" att börja sjunga tillsammans på den brittiska militärbas de bor på. De tar faktiskt gladeligen emot möjligheten att distrahera sig från det faktum att deras partners befinner sig i krigets Afghanistan – genom en aktivitet som inte (enbart) handlar om intagande av alkohol.

Men "Sångklubben" är ändå byggd av samma stoff som exempelvis "Allt eller inget" (det är nog inte en slump att det är den filmens regissör, Peter Cattaneo, som även står bakom den här) genom den sluga manuspusselbiten: Det Stora Framträdandet, vilket förstås ställer allt på spel.

Litegrann i alla fall.

I dramats kärna ligger rivaliteten mellan den äldre, snipiga officershustrun Kate (Kristin Scott Thomas, som förmodligen kan spela den här rollen i sömnen) och den nya charmiga ledarfiguren Lisa (Sharon Horgan). Givetvis har de olika angreppssätt till hur man leder en kör och hur repertoaren bör se ut: strukturerat och sakralt respektive skojfriskt och poppigt.

"Det är som att uppleva mina föräldrars skilsmässa igen", säger en uppgiven körmedlem när den omaka duon käbblar vid repetitionerna.

Det låter ju inte så kul. Och "Sångklubben" är heller inte särskilt kul. Däremot lyckas den vrida av och på tårkanalerna i takt med att Det Obligatoriska Dödsbudet levereras och det förstås ska sjungas för alla som mist någon i kriget.

Själva krigandet avfärdas på ett tidigt stadium som något alltför komplext för militärfruarna att ifrågasätta. "Vi är gifta med kriget", säger de bara och vips försvinner den politiska fonden, den som brukar finnas med i de mer lyckade brittiska feel-good-dramerna. Det är nästan så man saknar Thatcher-eran.

Fakta: Sångklubben

Originaltitel: Military wives

Genre: Dramakomedi

Premiär: 4 september 2020

I rollerna: Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan, Emma Lowndes med flera

Regi: Peter Cattaneo

Speltid: 1 timme 53 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + +

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons