Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmrecension: Lysande om komplex tränarpappa

Will Smith som tennissystrarna Williams fokuserade och egensinnige tränarpappa blir en riktig kanonhistoria som mycket väl kan få Smith att smasha in en Oscar.
Recension • Publicerad 17 november 2021
Will Smith (till höger) som Richard Williams tillsammans med Demi Singleton och Saniyya Sidney som Serena och Venus Williams i "King Richard." Pressbild.
Will Smith (till höger) som Richard Williams tillsammans med Demi Singleton och Saniyya Sidney som Serena och Venus Williams i "King Richard." Pressbild.Foto: Chiabella James/Warner Bros

Det finns ett problem med "King Richard", det ska sägas direkt. För det är någonting som onekligen skaver med att filmen över huvud taget existerar. Venus och Serena Williams är två svarta kvinnor och även två av de största idrottsstjärnor världen någonsin skådat – men filmen handlar om deras pappa och själva reduceras de till biroller. Oj, Hollywood sätter ännu en gång luppen på mannen i dramat, vilken skräll.

Men å andra sidan är det, irriterande nog, just att fokus hamnar på Richard Williams som gör att "King Richard" inte blir ännu en smetig underdog-historia i mittenfåran. För det vore praktiskt taget tjänstefel att inte berätta historien om den här komplexe och egensinnige mannen. Faktum är att det blir en kanonhistoria.

Annons

Redan innan de två flickorna är födda gör Richard Williams upp en plan för var och en av dem. Han planerar i detalj hur de ska bli tidernas främsta tennisstjärnor, och i den planen ingår även att öppna dörren för andra svarta flickor världen över. Han är en strikt men kärleksfull patriark i en familj bestående av fem överpresterande döttrar och en sympatisk mamma, och han är fast besluten att hans barn ska ta sig någon annanstans än till de drog- och brottsöverlastade gatorna i Los Angeles-stadsdelen Compton.

Vi vet alla hur det gick med den planen, men det gör inte filmen sämre. "King Richard" är en ambitiös, välgjord och karaktärsdriven Hollywoodfilm där Will Smith är fullkomligt lysande som den obändige Richard Williams. Han gestaltar skickligt motsägelsefullheten som ryms i rollfiguren, samma motsägelsefullhet som gör att filmen skiljer sig från dussinet.

Det här är visserligen på många sätt en popcornfilm, men den är nyanserad och förvaltar väl de mörkare undertonerna. Samtidigt som den är en skildring av den amerikanska drömmen underskattar den inte sina tittare: den ständigt närvarande rasismen är naturligt invävd i berättelsen utan att publiken skrivs på näsan.

Även om det i mångt och mycket är Will Smiths uppvisning är även Demi Singleton och Saniyya Sidney lysande i rollerna som Venus och Serena Williams. Det är även Aunjanue Ellis som Oracene "Brandy" Williams, flickornas mamma vars roll i deras otroliga karriär också tar plats i manus.

Systrarna Williams, som står som exekutiva producenter, har sagt i intervjuer att syftet med "King Richard" är att "hylla pappa och den påverkan han faktiskt har haft på världen". Det är mycket möjligt att Smith kan smasha hem en Oscar för den hyllningen.

Fakta: "King Richard"

Genre: Drama

Premiär: 19 november 2021

I rollerna: Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney med flera

Regi: Reinaldo Marcus Green

Speltid: 2 timmar 25 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons