Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmrecension: Livskamraterna går åt skilda håll

De var varandras tvillingsjälar när de blev ihop. 25 år senare ska de skiljas. Filmaren Maud Nycander skildrar processen på ett befriande opretentiöst och samtidigt känslofyllt sätt.
Filmrecension • Publicerad 6 april 2022
Livskamraterna Johan och Lena ska separera, vilket skildras i "Kärlek och skilsmässa". Pressbild.
Livskamraterna Johan och Lena ska separera, vilket skildras i "Kärlek och skilsmässa". Pressbild.Foto: Johan Palmgren/Folkets bio
Passionen slog till när Johan och Lena möttes. 25 år senare ska de skiljas, vilket skildras i "Kärlek och skilsmässa". Pressbild.
Passionen slog till när Johan och Lena möttes. 25 år senare ska de skiljas, vilket skildras i "Kärlek och skilsmässa". Pressbild.Foto: Susanne Walström/Folkets bio

"Vem bryr sig om ett par i 50-årsåldern som ska skilja sig?" Domen från de tre döttrarna är hård i inledningen av "Kärlek och skilsmässa", som är en uppföljare till filmen "Kärlek och fiskpinnar" (2005).

Filmaren Maud Nycander ("Nunnan", "Palme") delade förskola i sju år med det unga paret Lena Carlsson, skådespelare, och Johan Christiansson, författare. Hon gjorde en kortfilm om deras vardagsliv, fullt av småbarnsslitage och livspusslande. På den tiden beskrev de sig som "tvillingsjälar" och beskrev hur passionerat det var när de först blev ett par.

Annons

Klipp till 17 år framåt i tiden. Livskamraterna ska gå åt skilda håll och Maud Nycander är där igen, med kameran och sin lyhördhet och en respektfull men ändå inte mesig närvaro, för att dokumentera processen.

Och döttrarna får ursäkta, för man bryr sig på direkten. Inte för att Lenas och Johans situation är så himla speciell eller dramatisk, det är en för vår tid ganska vanlig och allmängiltig livsresa som tecknas. Men det är liksom omöjligt att inte bli nyfiken på vad som har hänt egentligen, och hur det ska gå.

Med igenkänning som främsta vapen, samt ett befriande opretentiöst tilltal, blir tittaren indragen. Maud Nycander väver ihop delar ur den gamla filmen med nya intervjuer. Och livet bara väller fram. Torkade makaroner i en kopp blandas med de stora kriserna, som livshotande komplikationer vid födseln av ett av barnen.

Det visste ju redan Tolstoj på sin tid; "Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis." Och visst finns det problemområden även hemma hos Lena, Johan och de tre barnen, trots att man länge bara möts av en härlig och verbalt välutvecklad familjekonstellation, som verkar ha det genuint mysigt ihop.

I slutet lämnas man full av vemod men också av lite odefinierbart hopp.

Ett nytt nedslag om fem, tio år för att undersöka den känslomässiga utvecklingen hos ex-paret men också hos deras barn vore inte fel.

Fakta: Kärlek och skilsmässa

Genre: Dokumentär

Premiär: 8 april 2022

Medverkande: Lena Carlsson och Johan Christiansson med flera

Regi: Maud Nycander

Speltid: 1 timme 18 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons