Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Evenemangsstödet förlängs till juni

Regeringen svänger och förlänger evenemangsstödet till slutet av juni i stället för i mars, efter kritik från branschen. Stödet ska få fler arrangörer att våga planera evenemang även till våren och försommaren.
Kultur • Publicerad 2 februari 2022
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). Arkivbild.
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Förra veckan meddelade regeringen att evenemangsstödet höjs från 70 till 90 procent, samt att maxbeloppet höjs från 17,5 miljoner kronor till 22,5 miljoner kronor.

Stödet skulle gälla för evenemang som skulle ha arrangerats fram till mars, något regeringen aviserade redan i december. Men nu utökas stödet att gälla till den sista juni, meddelar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Annons

– Vi hade efter pressträffen möten med personer från branschen som satte ögonen för oss på problem med tidsbegränsningen som vi föreslog, säger han.

Rädda arrangörer

När restriktionerna lyftes i september började många arrangörer att planera för kommande evenemang, för att sedan mötas av en ny pandemivåg med nya begränsande restriktioner.

– Nu trodde de därför att de skulle vara rädda att planera evenemang till våren och försommaren. Vilket jag spontant tycker låter logiskt, säger Thorwaldsson och fortsätter:

– Vi har gjort en snabb beredning och går branschen till mötes.

Förhoppningsvis sista gången

Att stödet inte gäller hela sommaren har att göra med att EU-kommissionen bara medger stöd fram till den sista juni, enligt Thorwaldsson.

– Vi hoppas att pandemin inte ska ha någon effekt i slutet av juni. Så vi hoppas att det här blir sista gången vi förlänger det, säger Thorwaldsson.

Förlängningen av stödperioden gör att processen att få stödet på plats försenas något. Enligt regeringen är ambitionen att det ska gå att söka stödet för evenemang planerade till första halvåret i början av mars.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons