1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En välgjord och driven historia

Emelie Schepps stridbara åklagare Jana Berzelius är tillbaka. Joel Sjöö tuggar i sig ännu en vällagad kött-och-potatis-deckare.
Emelie Schepp.
Foto: Thron Ullberg

Broder Jakob

Genre: Kriminalroman
Författare: Emelie Schepp
Förlag: HarperCollins

Sedan den första boken om åklagaren Jana Berzelius kom ut 2014 har Emelie Schepp hållit en stadig takt om en ny titel per år. Det vittnar om en disciplinerad hantverkare bakom tangentbordet och seriens femte del är också en gedigen kött-och-potatis-deckare. Det är inte särskilt inspirerande läsning, men samtidigt så välgjort och drivet berättat att Schepps stora läsarskara kommer att sluka ”Broder Jakob” med nöje.

Berättelsen utspelar sig som tidigare i och omkring Norrköping, där en rad kvinnolik hittas flytande i Motala ström. Offren tycks inte ha något samband, men har alla fått benen hopsydda för att se ut som sjöjungfrur. Jakten på seriemördaren leder till en mentalpatient på samma institution som hyser Jana Berzelius nemesis Danilo Pena. Schepp väver snyggt ihop mördarjakten med bokseriens längre narrativ och bygger upp för en kommande slutfajt mellan de två ärkefienderna som brukade vara som bror och syster. Just Jana och Danilos bakgrundshistoria är väl det enda som verkligen brister i Schepps böcker. Att skapa en trovärdig superhjältinna är förstås inte enkelt, men idén om en drogkartell som kidnappar barn för att skapa någon slags ninja-armé i Östergötland är mer löjlig än fängslande.

Läs mer

Vård

Kritik: Journalförde inte samtal om magproblem – visade sig vara cancer

Vårdcentral i Blekinge får kritik av Ivo

Ronneby

Skräp dumpat i naturen

Hög med sopor anmälda till polisen

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Byggnation

TV: Här rivs den gamla skolan

Se när grävmaskinen demolerar bygget

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden