Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"En runda till" blir teater i Sverige

Thomas Vinterbergs Oscarsbelönade "En runda till" blir scenföreställning på Scalateatern i Stockholm.
– Jag kan utlova att det blir liv och stök på scenen, säger Martin Wallström som spelar en av rollerna.
Teater • Publicerad 5 september 2023
Martin Wallström, Sverrir Gudnason, Christopher Wagelin och Björn Kjellman har rollerna i "En runda till". Pressbild.
Martin Wallström, Sverrir Gudnason, Christopher Wagelin och Björn Kjellman har rollerna i "En runda till". Pressbild.Foto: Carl Thorborg
Sverrir Gudnason, Martin Wallström, regissören Lisa James Larsson, Björn Kjellman, och Christopher Wagelin. Pressbild.
Sverrir Gudnason, Martin Wallström, regissören Lisa James Larsson, Björn Kjellman, och Christopher Wagelin. Pressbild.Foto: Villman Produktion
Agneta Villman, producent. Pressbild.
Agneta Villman, producent. Pressbild.Foto: Carl Thorborg

Den 50-årskrisande historieläraren Martin och hans tre kollegor håller på att tappa livsgnistan. Men så snubblar de på en möjlig räddning. Enligt en norsk filosof är människan född med en halv promille för lite i blodet. Teorin är att alkohol öppnar sinnet för omvärlden och ökar kreativiteten. Kvartetten testar teorin i praktiken och börjar supa på arbetstid.

Thomas Vinterbergs alkoholmarinerade berättelse kom 2020 och kammade året därpå hem en Oscar för bästa utländska film. När historien kommer till teaterscenen är det i en renare och mer avskalad version, tycker skådespelaren Martin Wallström, som spelar musikläraren Peter.

"Var det här allt?"

Annons

– Vänskapsrelationen som de här fyra personerna har tyckte jag var jättefin i filmen, men pjäsen är liksom ännu mer destillerad. Mycket av det där som fanns i filmen är mer nedkokt i vänskapen och karaktärernas inre tankar, säger han.

Wallström tycker att filmens genomgående tema egentligen handlar mindre om själva alkoholen och mer om existentiella frågor.

– Den här känslan av att man stannar upp och frågar sig själv "var det här allt det blev"? tyckte jag var så starkt i kontrast till "nu dricker vi och så blir allt lite roligare".

"Hårdträning hela hösten"

Samtidigt betyder pjäsen att ensemblen verkligen får testa sin förmåga att spela berusade, och många av filmens stökiga fyllescener följer med till teaterversionen.

– Naturligtvis så blir det en jätteutmaning. Jag kommer att få ligga i hårdträning hela hösten. Jag kan utlova att det blir liv och stök på scenen. Ingen kommer att behöva gå hem utan att få lite stök, säger Martin Wallström.

Scenföreställningen har tidigare satts upp i Oslo och när producenten Agneta Villman var där och tittade blev hon förälskad i pjäsen.

– Jag var nog lite oförberedd. Dels är jag inte så van vid att jag skrattar så att jag nästan slår mig för knäna samtidigt som jag blir så rörd så att tårarna liksom rinner. Man blir ganska tagen efter det, säger hon.

Fakta: "En runda till"

Scenföreställning med premiär 12 mars 2024 på Scalateatern i Stockholm.

Bygger på Thomas Vinterbergs hyllade film med samma namn. Vinterberg står själv för manusbearbetningen.

I rollerna: Sverrir Gudnason, Björn Kjellman, Martin Wallström och Christopher Wagelin. Regi: Lisa James Larsson

Biljetterna släpps 7 september.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons