Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Elva tips för barnens bokhöst

Krokodiljakter, glömdagar och berättelser om komplexa tjejer – det är lite av vad bokhösten har att erbjuda barn och unga. Vi tipsar om elva böcker som ger läsglädje till stora och små.
Litteratur • Publicerad 10 september 2021
Sara Stridsberg och den spanska illustratören Beatrice Alemagna har gjort en poetisk bilderbok tillsammans. Pressbild.
Sara Stridsberg och den spanska illustratören Beatrice Alemagna har gjort en poetisk bilderbok tillsammans. Pressbild.Foto: Beatrice Alemagna
Humlan Hansson är tillbaka i höst. Pressbild.
Humlan Hansson är tillbaka i höst. Pressbild.Foto: Natur & kultur

Magisk vardag

"Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären" av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård. (Rabén & Sjögren)

I denna fristående uppföljare till "Nappresan – eller när Ester slutade med napp" är Ester och handlar med sina pappor. Men hon tappar bort dem och bestämmer sig för att vänta på gosedjursavdelningen. Där får djuren plötsligt liv och piper av skräck, eftersom krokodilen ska komma. En vardagssituation blir till saga kryddad med magisk realism i en bok om självständiga Ester.

Annons

"Glömdagen" av Sara Lundberg. (Mirando)

När Sara Lundberg ger ut sin första egna bilderbok sedan Augustprisbelönade "Fågeln i mig flyger vart den vill" handlar det om en vardagssituation som många stressade föräldrar kan relatera till: Noa ska på kalas och måste först köpa en present med sin mamma. Men inget blir som de har tänkt sig på "glömdagen". Den finurliga och kärleksfulla vardagsskildringen får extra lyskraft av de färgstarka bilderna.

"Vi går till parken" av Sara Stridsberg och Beatrice Alemagna. (Mirando)

I ett spännande samarbete har Sara Stridsberg och den spanska illustratören Beatrice Alemagna gjort en poetisk bilderbok tillsammans, som handlar om att gå till parken. Men den är också en reflektion över leken, barndomen och den existentiella frågan var vi alla kommer ifrån. Det är 72 råskurna sidor där både Alemagnas illustrationer och Stridsbergs text får bre ut sig.

Rysare

"Furan" av Lisen Adbåge. (Rabén & Sjögren)

Kan en bilderbok vara en rysare? Lisen Adbåges senaste är i alla fall tänkt som en spänningsfull berättelse för de små, om en familj som hittar sin drömtomt. Där rivs ett ruckel och några gamla tallar sågas ner. Men träden beter sig märkligt och konstiga saker börjar hända: det är som att träden lever. Adbåge är både produktiv och originell, vilket också denna bok ger prov på.

"Grim" av Sara Bergmark Elfgren. (Rabén & Sjögren)

Författaren till "Norra latin" är tillbaka med en gotisk spänningsroman för äldre ungdomar. Den rör sig på två tidsplan och handlar om ett death metal-band, där en av medlemmarna plötsligt dör. De teman som Bergmark Elfgren tar upp är gemenskap, vänskap – och konstens kraft.

Rättvisepatos

"Vitvivan och Gullsippan" av Pija Lindenbaum. (Lilla Piratförlaget)

Vem får bestämma? Och vilken världsordning är egentligen rättvis? Det är frågor som Pija Lindenbaum här tar sig an på ett lekfullt sätt. Boken handlar om två barngrupper som bor på en alptopp: Vitvivan och Gullsippan. Medan den ena gruppen får leka, måla tavlor och segla får den andra putsa skor och bära sten. Men hur ser världen ut när barnen själva får bestämma?

Annons

"Hemmet för bortrövade barn" av Camilla Lagerqvist. (Bonnier Carlsen)

Det här är en historisk roman och början på en ny spänningsserie. Fjortonårige Adam såldes på auktion som barn och arbetar som dräng. Men när en fin vagn svänger in på gården ändras hans liv i grunden. Adam har ändå svårt att slå sig till ro när han vet att andra barn har det fortsatt eländigt, så han utformar en plan. En bok med Robin Hood-tema, som tar upp frågan om människors lika värde.

Räddande relationer

"Kärleken är att jag vill att du finns" av Oskar Kroon. (Brombergs)

Augustprisbelönade Oskar Kroon skriver om femtonårige Werner som kommer av sig i livet när familjens bil krockar med en flock vildsvin och hans pappa hamnar i koma. Han brukade klara skolans hårda jargong – men plötsligt framstår allt där som en teater. Kroon skildrar hur det känns när livet tappar sin mening, och visar hur kärleken kan vara en räddande kraft.

"Mina tantkompisar" av Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson. (Rabén & Sjögren)

En fin skildring av vänskap över generationsgränserna är denna berättelse om en pojke och de fem äldre tanter han umgås med. Rosa målar Elis naglar gröna med nagellack, Simin läser högt ur tidningen och Sivan berättar om när hon körde skogsmaskiner. Men boken handlar också om förlust, och ett barns möte med döden.

Tjejpepp

"Hola Humlan Hansson" av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson. (Natur & Kultur)

Hon är humanistisk, komplex och betraktar världen med en egen blick. Kanske var det därför som Humlan Hansson gick rakt in i mångas hjärtan, och första boken tilldelades Augustpriset. I uppföljaren har hon precis överlevt första terminen i sexan, och hon känner sig fortfarande annorlunda än klassens hästtjejer. De är upptagna av att glo på gympavikarien Scott – medan Humlan Hansson planerar en resa till Spanien som kompisen Nour ska följa med på.

"Jobbiga tjejer" av Sara Ohlsson, Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo. (Lilla Piratförlaget)

Det här är uppföljaren till "Fula tjejer" och innehållet är lika peppande. På Frejaskolans högstadium har tjejerna nämligen upptäckt att de inte behöver stå ut med vilka orättvisor som helst – vilket gör att killarna tycker att de är jobbiga. I den första boken stoppade Jasmine, Tilde och Eleni instagramkontot "Fula tjejer". Nu undersöker de istället en skolbrand, alltjämt tillsammans, och alltjämt på ett sätt som ska stärka unga tjejer.

Fakta: Fler spännande titlar

"Asynja: Kungens grav" av Elisabeth Östnäs. (Bonnier Carlsen) Första delen i en serie om vikingaliv och barnsoldater.

"Betongrosor" av Angie Thomas. (Natur & kultur). När en son till en fängslad gänglegendar får barn måste han bryta sitt destruktiva liv och ta ansvar för någon annan.

"Jag vill ha en hund" av Kitty Crowther. (Lilla Piratförlaget). Söt berättelse om en annorlunda vänskap och konsten att acceptera sig själv.

"Räkna med havet" av Emilia Ilke. (Mirando bokförlag). Konstbok med havstema för de minsta av konstnären Emilia Ilke.

"Alma Freng och solfångarna" av Ida Tufte Michelsen. (Alfabeta) Berättelse för magikerfantaster, om en ung tjej som upptäcker att hon har särskilda krafter, och kan styra tiden.

"100 % äkta fejk" av Sannah Salameh. (Rabén & Sjögren). Efter år av rasistiska kommentarer om hennes arabiska påbrå bestämmer Mariam sig – hon tänker klättra i högstadiets hierarki.

"Svampskogens hemligheter" av Stefan Casta och Mattias Olsson. (Opal). Ett tillfälle att dyka in i svampskogen, med kunniga texter och stämningsfulla bilder.

”Allt som inte syns” av Katarina von Bredow. (Natur & kultur). Om en oväntad vänskap mellan mobbaren och den mobbade.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons