Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Donatorskandal och kungliga romanser på Storytel

Kungliga romanser, 1500-talshistoria och en skildring av donatorskandalen inifrån. Men ljudboksförlaget Storytel satsar även på kortare format.
Kultur • Publicerad 6 september 2023
Ebba von Sydow berättar om kungliga kärlekssagor i de europeiska kungahusen.
Ebba von Sydow berättar om kungliga kärlekssagor i de europeiska kungahusen.Foto: Mikaela Landeström/TT
Marie-Ann Knutas och Emelie Persson.
Marie-Ann Knutas och Emelie Persson.Foto: Mikaela Landeström/TT

Bland nyheterna när ljudboksförlaget Storytel presenterade höstens lyssning på onsdagen fanns bland annat Ebba Kleberg von Sydows serie "Kungliga kärlekssagor", där hon mitt i det kungliga jubileumsåret 2023 djupdyker ned i just fem kungliga kärlekspars historia.

"The crown"-känsla

I fem fristående avsnitt porträtteras paren Gustaf VI och Margareta, Victoria och Albert, Margrethe och Henrik, Rainier och Grace Kelly samt Charles och Camilla.

Annons

Kleberg von Sydow utlovar "The crown-känsla" för lyssnarna.

– Jag har skrivit tio böcker, men det här är det absolut roligaste men också läskigaste jag någonsin gjort. Jag har dramatiserat, fantiserat och följt fem fantastiska kärlekssagor och känt det som att jag har varit inuti deras huvuden, säger hon.

I början av november släpps "Vem är jag? Flickan från donatorskandalen", som handlar om Emelie Persson, ett av de barn som blev till genom den vårdskandal som skulle komma att kallas "donatorskandalen" där kvinnor inseminerats med spermier från ofrivilliga donatorer.

Barnperspektiv

Tillsammans med Marie-Ann Knutas berättar Emelie Persson sin historia.

– Jag gör det för att lyfta barnperspektivet i den här historien. Ofta handlar rapporteringen om de ofrivilliga donatorerna, men jag tycker att man glömmer bort barnen i det här, säger hon och fortsätter:

– Genom att berätta hoppas jag kunna hjälpa fler barn. För alla barn har rätt till sitt ursprung och att få veta var man kommer ifrån och vem man är.

Bland övriga utgivningar på ljudboksförlaget finns Anna Leas och Matthew Halls "Blood queen", som handlar om 1500-talsgrevinnan Elizabeth Báthory som i historieböckerna beskrivs som världens mest produktiva seriemördare. Ljudboken ges ut på åtta språk och den svenska versionen läses av Ellen Jelinek.

Storytel satsar även på dokumentärer och kortare berättelser.

– En 16-timmars ljudbok kanske inte är för alla. Jag ser fram emot att presentera innehåll i nya, kortare format, säger förlagets Sverigechef Johan Littorin.

Fakta: Hösten på Storytel i urval

"Kungliga kärlekssagor" av Ebba Kleberg von Sydow, släpps 15/9.

"Blood queen" av Anna Lea och Matthew Hall, släpps 17/10.

"Vem är jag? Flickan från donatorskandalen" av Emelie Persson och Anne-Marie Knusas, släpps 6/11.

"Hur kan det få ske?" av Leone Milton, släpptes 28/8.

"Bränd jord" av Daniel Åberg, släpptes 4/9.

Under hösten släpps även nya versioner av titlarna "Södertäljemaffians uppgång och fall" som bygger på Baris Kayhans reportagebok "Nätverket", Catrin Villaume Fägerstrands "Stulet barn" samt "Maja Ekelöf – städerskan som fick nog" som baseras på Nina van den Brinks Augustprisbelönade biografi "Jag har torkat nog många golv".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons