Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Doft kommer ta större plats i framtidens spel"

Vin+spel=sant. I alla fall i doftform, tack vare en ny uppfinning av svenska forskare. Men den bakomliggande tekniken har andra, mer hälsoinriktade, potentiella framtida fördelar.
Spel • Publicerad 6 november 2022
Hur luktar vinet? I virtual reality-miljö har forskare vid Malmö och Stockholms universitet tagit fram en portabel behållare som fästs vid en handkontroll. Resultatet? Spelaren kan plocka upp ett vin och känna hur det doftar.
Hur luktar vinet? I virtual reality-miljö har forskare vid Malmö och Stockholms universitet tagit fram en portabel behållare som fästs vid en handkontroll. Resultatet? Spelaren kan plocka upp ett vin och känna hur det doftar.Foto: Jens Olof Lasthein/Stockholms universitet
Behållaren, ett slags olfaktometer, som används tillsammans med handkontrollen, kostar cirka 150 dollar att tillverka. Allt kring designen är baserat på öppen källkod. Fyra behållare kan steglöst kombineras för att få fram olika slags dofter.
Behållaren, ett slags olfaktometer, som används tillsammans med handkontrollen, kostar cirka 150 dollar att tillverka. Allt kring designen är baserat på öppen källkod. Fyra behållare kan steglöst kombineras för att få fram olika slags dofter.Foto: William Fredborg/Stockholms universitet
Simon Niedenthal interaktions- och spelforskare vid Malmö universitet.
Simon Niedenthal interaktions- och spelforskare vid Malmö universitet.Foto: Magnus Denker

Är glaset halvfullt eller halvtomt? Fel fråga. Varje vinkännare av rang vet att det är doften som är avgörande för upplevelsen, oavsett om det rör sig om en bärkraftig röd Châteauneuf-du-Pape eller en mineralisk vit Chablis. Med hjälp av ny teknik har forskare vid Stockholms och Malmö universitet nu gjort det möjligt att dofta på vin i vr-miljö. Den potentiella framtiden för tekniken är dock större än så – men det finns svåröverkomliga hinder på vägen.

– Än finns inget bra sätt att direkt stimulera luktloben, vi behöver fortfarande något fysiskt som kan skapa dofterna – det gör generellt tekniken stationär och ganska dyr, säger Simon Niedenthal, interaktions- och spelforskare vid Malmö universitet.

Fysiska komponenter

Annons

För doft finns inga primärfärger (röd, grön, blå). Ingen grundläggande och lättillgänglig bas som kan distribueras på ett enkelt sätt i miljontals kombinationer.

– Du behöver aldrig oroa dig över varifrån du ska få färgerna på skärmen. Men när du sysslar med doft är det annorlunda. Vi kan inte få fram det ur ingenting. Vi måste ha små behållare med dofterna, säger Niedenthal.

Olika forskare, utvecklare och entusiaster har genom åren med blandad framgång försökt att skapa en doftfylld upplevelse.

– 2008 skapades det ett curryspel i Japan. Det var fantastiskt. Men utrustningen tog upp ett halvt skrivbord och var inte billig. Men du kunde skapa din egen curryrätt och många olika ventiler skickade ut dofter.

Steglös blandning

Niedenthal nämner flera andra projekt som har använt doft i spelsammanhang, men det han och kollegor i Malmö och Stockholm nu har gjort är delvis nytt.

– Vi har en portabel behållare med fyra ventiler, som sitter under handkontrollen. Så när du rör dig i vr-miljö kan du plocka upp något och lukta på det, säger han.

I det här fallet är det vin. De fyra ventilerna i handkontrollen är steglösa, så ett vin som plockas upp kan vara extremt "fruktigt" eller bara innehålla en antydan av "blommigt".

– Vår modell skapar möjligheter för många olika blandningar. Inte miljontals som med primärfärger, men många. Doft har definitivt potential att ta större plats i spel i framtiden, säger Niedenthal.

Minneshjälp och matskapare

Digitala vinprovningar och spel i all ära, men doft har möjlighet att göra än större påverkan på människors liv.

– Vi har tittat mycket på hur det kan användas till doftträning för den som tappat luktsinnet efter en coronainfektion exempelvis. Men det finns också forskning i Japan som kollar på om doft kan användas som ett skydd mot demens – ifall det kan hjälpa minnet, säger Niedenthal och fortsätter:

Annons

– Men det finns också de, här i Uppsala faktiskt, som tittar på om det går att använda luktträning för att få barn att äta olika maträtter.

Fakta: Doft och lukt

Luktsinnet skiljer sig, precis som övriga sinnen, åt från individ till individ. Människans luktsinne är mindre utvecklat än hos exempelvis hundar. Men enligt en studie i tidskriften Science från 2014 kan människor ändå urskilja extremt många olika dofter.

Enligt studien kan de flesta människor känna igen minst en biljon olika dofter.

Hur mycket doft människor kan uppfatta påverkas av en rad olika faktorer.

Tillfälligt bortfall av luktsinnet kallas för anosmi. Nedsatt luktsinne kallas hypoosmi och förhöjt kallas hyperosmi.

Källa: NE.se, Science.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons