Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Det var något vi aldrig hade varit med om"

På fredag är det säsongspremiär för "På spåret". En redan annorlunda säsong av programmet, märkt av pandemin, blev extra tumultartad när SVT:s ledning beslutade att stryka två avsnitt.
Tv • Publicerad 26 november 2020
Domaren Fredrik Lindström och programledaren Kristian Luuk är tillbaka i "På spåret". Arkivbild.
Domaren Fredrik Lindström och programledaren Kristian Luuk är tillbaka i "På spåret". Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kristian Luuk är redo att ta sig an en ny säsong av "På spåret". Pressbild.
Kristian Luuk är redo att ta sig an en ny säsong av "På spåret". Pressbild.Foto: Janne Danielsson/SVT

När den 31:a säsongen av "På spåret" drar i gång sker det med en sista minuten-omstuvning i deltagarlistan. P1-programledarna Louise Epstein och Thomas Nordegren tävlar i stället för duon Frida Boisen och Hamid Zafar.

Detta sedan en granskning utförd av Dagens Nyheter visat att den sistnämnde skrivit nedsättande inlägg mot judar och homosexuella i olika nätforum. Hans fortsatta medverkan – flera avsnitt var redan inspelade – bedömdes snart därefter vara omöjlig.

"Extraordinär säsong"

Annons

Situationen saknar motstycke i Kristian Luuks tolv år långa sejour som programledare. Lägg därtill de redan speciella omständigheterna som coronapandemin innebar för inspelningen, som begränsade möjligheter till att spela in resmål och att ha publik i studion.

– Redan där kände vi att det här är en extraordinär säsong. Sedan hände detta när vi hade spelat in sex avsnitt, varav två var med Hamid, säger Luuk.

– Det var något vi aldrig hade varit med om. Jag tycker att SVT löste det väldigt bra, ledningen fattade beslutet redan samma dag att kasta avsnitten. Det ska också sägas att Frida Boisen var en av de första som ringde den morgonen då allting rullades ut och sade "ni måste slänga avsnitten".

Tack vare att Nordegren och Epstein tackade ja, och att det gick att återanvända resmålen och frågorna från de skrotade avsnitten, kommer det mesta ändå att vara sig likt när vinjetten rullar i gång igen.

Thåström gästar

Något, eller snarare någon, som däremot sticker ut ordentligt i år är en av de musikaliska gästerna.

Joakim Thåström, som verkligen inte är känd för sin kärlek till underhållningsprogram i tv, uppträder i ett avsnitt – ett avslöjande Kristian Luuk inte var sen med att dela på Instagram efter avslutad inspelning, vilket han gjorde samma dag som SVT meddelade att Nordegren och Epstein ersätter Boisen och Zafar.

TT: Var alltihop bara en skickligt iscensatt avledningsmanöver?

– Jag kan ärligt säga att det inte var någon som tänkte i de banorna alls. Däremot, i efterhand var det en chef som sa till mig "det där var ju bra, att du la upp Thåström", säger Luuk.

– Jag tänkte inte en sekund på det, för att för mig var det en av de största grejerna som hänt under mina tolv år i "På spåret", det är som om Bob Dylan skulle komma, så jag var bara fokuserad på att jag skulle lägga ut den här bilden. Tyvärr var det ingen plan, men så här i efterhand kan det ju framstå som en genialisk avledningsmanöver.

Fakta: De tävlar i "På spåret"

Grupp 1:

Sanna Lundell, journalist och programledare, och Plura Jonsson, artist och kokboksförfattare.

Farah Abadi, programledare, och Johan Glans, komiker.

Louise Epstein, programledare, och Thomas Nordegren, programledare.

Grupp 2:

Dilan Apak, komiker, och Moa Lundqvist, komiker.

Magdalena Forsberg, skidskytt och expertkommentator, och Claes Elfsberg, nyhetsankare.

Marianne Ahrne, regissör och författare, och Anders Johansson, komiker.

Grupp 3:

Tomas Alfredson, regissör, och Ernst Billgren, konstnär.

Irena Pozar, journalist, och Patrik Arve, rockartist och dockteatermakare.

Emma Molin, skådespelare och komiker, och Hanna Dorsin, skådespelare och komiker.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons