1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

De tysta flickornas röst skakar om

När Pat Barker ger ”Iliaden” en ny berättelse är det kvinnornas röster vi får höra. Stefan Eklund tänker förstås på metoo.
Pat Barker återanvänder ”Iliaden” och dess smärtpunkter på ett inkännande sätt.
Foto: Justine Stoddard

Flickornas tystnad

Roman
Författare: Pat Barker
Översättning: Eva Johansson
Förlag: Albert Bonniers

Pat Barker inleder sin roman ”Flickornas tystnad” med att omtolka Akilles. Hjälten Akilles, den strålande, gudalike och ädle Akilles? Nej! ”Vi kallade honom slaktaren”.

Den som gör denna brutala omskrivning av en av litteraturhistoriens mest upphöjda figurer är Briseis, en ung trojanska av kunglig börd vars familj mördats av Akilles. Själv blev hon Akilles ägodel, en slavinna vars främsta uppgift var att tyst betjäna den mäktige krigaren sexuellt.

I Homeros 2 800 år gamla epos ”Iliaden” är Briseis själva startpunkten. Den maktfullkomlige kungen Agamemnon tvingas lämna tillbaka sin bortrövade slav Chryseis till dennes pappa, en präst som med gudarnas hjälp nedkallat en pest över Agamemnons trupper. Men för att göra detta och få slut på pesten kräver Agamemnon kompensation. Han vill ha Akilles slavinna, Briseis.

quote
Kvinnorna som handelsvara, kvinnorna som slavar – så skildras de i ”Iliaden”.

Så sker, men till priset av att Akilles i vredesmod lämnar striden och den grekiska stridslyckan vänder därmed.

Kvinnorna som handelsvara, kvinnorna som slavar – så skildras de i ”Iliaden”. Men hos Pat Barker är inte flickorna tysta längre. Romanen följer troget Iliadens grundhandling, men ur den unga slavinnan Briseis perspektiv. Det är ett spännande romanprojekt. ”Iliaden”, denna mäktiga läsupplevelse, skakas om. Vi får lyssna på de som Homeros bara marginellt gav en röst.

Pat Barker, född 1943, är en etablerad författare i England. ”Flickornas tystnad” väckte stor uppmärksamhet när den kom ut där 2018. Det är förståeligt. Pat Barker återanvänder ”Iliaden” och dess smärtpunkter på ett inkännande sätt. Ibland skorrar för all del dialogen väl anakronistiskt och man känner sig förflyttad till ett samtida cocktailparty där smarta ironier bollas runt. Psykologiserandet kring Akilles moderbundenhet (han övergavs av sin mamma, gudinnan Thetis, vid sju års ålder) som han överför till Briseis känns också en aning ansträngt. Men allra oftast fungerar illusionen och den ojämlika relationen mellan Akilles och Briseis skildras med skärpa, liksom triangeldramat mellan de två och Akilles bäste vän, Patroklos.

Detaljrikedomen i miljöskildringarna och de många kvinnoöden som vi får ta del av jämte Briseis ger också romanen ett bestående djup.

Det är förstås inte möjligt att läsa ”Flickornas tystnad” utan att associera till metoo-rörelsens viktiga genombrott, eller för den delen till det systematiska sexslaveri som terrororganisationen IS upprättade i sitt kalifat. Så sett är Pat Barkers roman slagkraftig, ja, nästan svindlande. Kvinnorna i ”Iliaden” offrades för 2 800 år sedan. Men sådana offer sker även idag. Längre har vi inte kommit.

Läs mer

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Ronneby

Avgjort om betalning till politiker

Överklagan avslogs efter beslutet för snart två år sedan

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken har uppdaterats

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Kultur

Drabbande om unga mörka liv

Kulturskribenten Sune Johannesson har läst Ananda Devis mörkt omskakande roman ”Eva ur spillrorna”.