Kultur

Pottholmens nya konstverk: ”En kraftplats”

Karlskrona/Pottholmen Artikeln publicerades

”Kvintessensen” ska fungera som en plats att hämta kraft via ett noggrant uttänkt skulptursystem som triggar betraktarens sinnen.

– Det känns väldigt modigt av Karlskrona att välja ett sådant här förslag, som är mer än bara en utsmyckning, säger Lisa Jeannin, en av de utvalda konstnärerna.

Den konstnärliga projektledaren Torun Ekstrand presenterade Pottholmskonsten på en pressträff på måndagsförmiddagen.
Foto: Staffan Lindbom
Den konstnärliga projektledaren Torun Ekstrand presenterade Pottholmskonsten på en pressträff på måndagsförmiddagen.

Precis vid strandpromenaden, i den så kallade triangelparken på Pottholmen, ska ”Kvintessensen” av Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans placeras. Konstverket är en tre meter hög skulptur i brons och metall, föreställande två krukor vända mot varandra och sammanbundna av en trädliknande struktur. Kring skulpturen ska fyra geometriska figurer, så kallade dodekaedrar, placeras.

Verket har valts ut bland tre förslag av Karlskrona kommuns konstreferensgrupp bestående av Torun Ekstrand, Birgitta Göransson, Anders Jaryd, Elina Tyrberg och Sandra Högberg.

– Det har varit jättesvårt att välja, eftersom alla tre förslagen var väldigt bra. Men det var det här vi slutligen fastnade för eftersom det är tillgängligt för både yngre och äldre, och kanske mest för att det skapar en plats som bjuder in till att skapa nya berättelser om Karlskrona, säger Torun Ekstrand, konstnärlig projektledare.

Verket ska också fungera som en välkomst för Karlskrona. Eftersom det är väl synligt från strandpromenaden, tror konstreferensgruppen att verket kan bli en samlingsplats.

– Det kan verkligen bli en välkomnande symbol för staden, fortsätter Torun Ekstrand.

Rolf Schuurmans och Lisa Jeannin i mitten.
Foto: Marcus Palmgren
Rolf Schuurmans och Lisa Jeannin i mitten.

Konstnärsduon Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans fick idén till ”Kvintessensen” redan för ett par år sedan. Sedan dess har det förfinats och förbättras för att passa Karlskronas förutsättningar.

– Det känns helt fantastiskt, vi har velat göra det här verket väldigt länge och är så otroligt glada över att Karlskrona valt ut vårt verk. Det känns väldigt modigt av dem att välja ett sådant här förslag, som inte bara är en utsmyckning, berättar Lisa Jeannin över telefon.

Lisa Jeannin beskriver konstverket som en plats där besökare kan gå för att hämta kraft. De fyra dodekaedrarna, som är geometriska former bestående av tolv liksidiga femhörningar, bildar tillsammans med huvudskulpturen det femte elementet, som beskrivs som kärnan till allting. Varje form har även var sin skulptur som står för de fyra elementen jord, vind, vatten och eld, utan att ge för mycket information till betraktaren. Ett svärdsfäste sticker upp ur en, en äggkopp på en annan. Tanken är att betraktaren ska fylla i tomrummet, och på så sätt finna en ro att lösa sina egna problem.

– Detta är en plats för att stimulera insikter och för att fylla på med energi. En plats att finna kraft. Imagination är riktad fantasi. Skulpturerna inbjuder till att uppleva bilder och tillstånd inom sig själv, säger Lisa Jeannin, och fortsätter;

– Det är något som händer när man skapar de här bilderna inom sig. Platsen inbjuder till en centrering genom att gå inåt i sig själv samtidigt som man är mitt i ett offentligt rum. Platsen väcker en känsla av enhet med naturen på ett plan som är nästan omöjligt att beskriva med ord. Det är därför sådana här platser behövs i samhället.

Samtidigt som den första etappen av Pottholmen som Karlskronas nya stadsdel ska vara färdig, sommaren 2019, ska konstverket ”Kvintessensen” stå färdig.
Samtidigt som den första etappen av Pottholmen som Karlskronas nya stadsdel ska vara färdig, sommaren 2019, ska konstverket ”Kvintessensen” stå färdig.

Rolf Schuurmans och Lisa Jeannin har sin ateljé i Tranås, och har tidigare gjort offentliga utsmyckningar på bland annat Gävle folkteater, Beckomberga skola och i Helsingborgs kommun. Men verket i Karlskrona blir troligen deras mest tillgängliga verk, enligt dem själva.

– När man gör ett verk på en skola blir det ju mer avskilt, eftersom det bara är eleverna som ser det. Här blir det så otroligt tillgängligt och det är därför det är så roligt att få göra det.

Konstverket ska stå färdigt sommaren 2019, samtidigt som den första etappen av Karlskronas nya stadsdel Pottholmen blir klar. Konstnärerna själva vill börja jobba så fort som möjligt.

– Vi är redo och kan börja när som helst.

Fakta

Konsten på Pottholmen

Den konstnärliga gestaltningen ska vara en del av strandpromenaden längs Borgmästarefjärden på Pottholmen. Bland över 80 intresseanmälningar valdes tre konstnärer ((Izabela Zolcinska och Agnieszka Staszek, Lisa Jeannin och Rolf Schuurmanns samt Peter Svedberg)) och konstnärsgrupper ut att lämna in skissförslag.

De slutgiltiga skisserna lämnades in den 28 november. Den 18 december presenterades det vinnande förslaget ”Kvintessens” av Lisa Jeannin och Rolf Schuurmanns.

Konstreferensgruppen består av: Torun Ekstrand (konstnärlig projektledare), Birgitta Göransson (Karlskrona konsthall), Anders Jaryd (projektledare Pottholmen), Elina Tyrberg (kultur- och fritidschef) och Sandra Högberg (planarkitekt).

Visa mer...