Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

De får Anders Carlbergs minnespris

Tusse Chiza utses till årets unga förebild och Suzanne Osten lyfts fram för sin livsgärning när årets pris till Anders Carlbergs minne delas ut.
Nöje • Publicerad 10 november 2021
Tusse efter finalen av Eurovision Song Contest i Rotterdam. Arkivbild.Foto: Jessica Gow

Tusse Chiza, Suzanne Osten, Nicolas Lunabba och Khaddi Sagnia, de får alla Anders Carlbergs minnespris för 2021. Priset delas ut till en person som i Anders Carlbergs anda använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en person eller grupp i utanförskap.

I motiveringen till att Tousin ”Tusse” Chiza utses till årets unga förebild nämner juryn att "Tusse bryter mot normer och fördomar, och kämpar för att alla människor ska kunna vara sig själva. Han drivs av ett starkt engagemang för barn och unga som har det svårt."

Annons

Juryn framhåller också att han med stolthet kallar sig själv "en pluggis", och satsar på både musikkarriär och utbildning.

Dramatikern, regissören, filmaren och författaren Suzanne Osten kallas Sveriges ledande pionjär inom utvecklingen av teater för och om barn och unga, och får hederspriset för sin livsgärning. Juryns motivering lyder bland annat: "Hon har använt sin egen erfarenhet, som barn i en dysfunktionell familj och har vågat berätta om barn som far illa, då alltid med ett stråk av hopp mitt i den svartaste av situationer."

Nicolas Lunabba, som får priset Årets Påverkare, är verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö som arbetar med att skapa bättre levnadsförhållanden för människor i utsatta områden. Årets revanschist är friidrottsstjärnan Khaddi Sagnia, som aktivt verkar för att stärka unga tjejers självkänsla.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons