GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dags för Lollapalooza – efter tuffa tiden

Snart intas Gärdet i Stockholm av Post Malone, Pearl Jam och The Killers.
Efter flera inställda festivalår är relativt nystartade Lollapalooza Stockholm till slut i gång.
Musik • Publicerad 30 juni 2022
Lollapalooza i Stockholm arrangerades för första gången 2019. Sedan ställdes festivalen in under 2020 och 2021 till följd av pandemin. Arkivbild.
Lollapalooza i Stockholm arrangerades för första gången 2019. Sedan ställdes festivalen in under 2020 och 2021 till följd av pandemin. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Post Malone är ett av festivalens dragplåster. Arkivbild.
Post Malone är ett av festivalens dragplåster. Arkivbild.Foto: Scott Garfitt/AP/TT

De virvlade in som ett lovande tillskott i Festivalsverige under 2019, med artister som Billie Eilish och Lana Del Rey. Men året efteråt sattes Lollapalooza, liksom resten av livevärlden, på paus till följd av pandemin.

– Det är klart att det har varit tufft, hela branschen har haft det tufft. Men vi är ute på andra sidan nu och ser positivt på framtiden, säger festivalchefen Anna Sjölund.

I år har Lollapalooza totalt fem scener och 80 artister. Bland dragplåstren märks också Veronica Maggio, Lorde och Imagine Dragons.

Fler besökare

Det finns fortfarande biljetter kvar, men Anna Sjölund räknar med att området kommer att ha drygt 50 000 besökare per dag, att jämföra med 2019 när 56 000 unika biljettköpare dök upp totalt. Flera som köpte biljetter till 2020 och 2021 års upplagor har valt att behålla sina biljetter.

– Det är betydligt mer än 2019, så det är bra, säger hon.

Nu råder Anna Sjölund besökare att hämta sitt festivalband redan under torsdagen, för att minska riskerna för köbildning.

– Det är så mycket folk, så redan från i morgon kan man komma in och byta sin biljett till armband.

"Hårt ansatta"

Sedan det tilltänkta festivalschemat 2020 har vissa bokningar plockats och vissa blivit kvar. Pearl Jam, The Killers och Post Malone fanns med i planeringen redan för två år sedan, medan namn som Kendrick Lamar, Ellie Goulding och Camila Cabello har strukits i årets version.

– När 2020 års festival ställdes in hade vi redan artister klara för 2021 och till viss del 2022. En del artister som ville komma i år kunde inte för att de hade andra åtaganden, men vi är jättenöjda med vår lineup, säger Anna Sjölund.

TT: Vad blir största utmaningen för er nu?

– Utmaningen är såklart att man har jobbat länge med ett evenemang utan att kunna utföra det tidigare. Liksom många branscher som har blivit hårt ansatta av pandemin har vi tappat mycket folk, mycket kompetens har sökt sig till andra områden.

Fakta: Lollapalooza Stockholm

Lollapalooza är en typ av franchise-festival som grundades 1991 av Perry Farrell, frontman i Jane's Addiction. Festivalen turnerade de första åren, och hade sedan Chicago som bas.

2011 hölls för första gången en Lollapalooza-festival i Chile, och har sedan dess arrangerats i länder som Frankrike, Tyskland och Brasilien.

Festivalen kom till Sverige första gången 2019, med artister som Lana Del Rey, Billie Eilish, Foo Fighters och Laleh. Då dök 56 000 besökare upp.

I år drar festivalen på Gärdet i Stockholm i gång den 1 juli och pågår fram till och med den 3 juli.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.