Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Cavazza vågar kasta sig ut från artistlivet

Sandro Cavazza ligger bakom flera framgångsrika låtar – men känner sig inte lycklig som artist. Nu slutar han.
Musik • Publicerad 1 april 2022
Sandro Cavazza tänker avsluta sin artistkarriär efter en spelning på Cirkus den 13 april.
Sandro Cavazza tänker avsluta sin artistkarriär efter en spelning på Cirkus den 13 april.Foto: Claudio Bresciani / TT
Sandro Cavazza har valt att sluta som artist, eftersom det påverkar hans mående för mycket. "Efter två–tre veckor på turné vet man inte vem man är länge. Det är inte min grej", säger han.
Sandro Cavazza har valt att sluta som artist, eftersom det påverkar hans mående för mycket. "Efter två–tre veckor på turné vet man inte vem man är länge. Det är inte min grej", säger han.Foto: Claudio Bresciani / TT
Sandro Cavazza tycker att det är viktigt att prata om beslutet att sluta som artist. "Jag vill ta bort ett litet tabu i musikbranschen – det går att sluta, och kolla, skivbolaget stöttar mig ändå", säger han.
Sandro Cavazza tycker att det är viktigt att prata om beslutet att sluta som artist. "Jag vill ta bort ett litet tabu i musikbranschen – det går att sluta, och kolla, skivbolaget stöttar mig ändå", säger han.Foto: Claudio Bresciani / TT

En sista konsert – sedan säger Sandro Cavazza hej då till artistkarriären. Anledningen är att pressen och turnélivet påverkar hans psykiska hälsa för mycket.

– Jag ska inte sticka under stol med att det här absolut har gett mig ångest, det är ingenting jag vill ha kvar i mitt liv, säger han.

Annons

29-åringen jämför beslutet med när han en gång hoppade från en klippa på Västkusten, 16 meter från vattenytan (minus detaljen att han den gången bröt ryggen). Det låter kanske obehagligt, men Cavazza lyfter vikten av att våga kasta sig ut.

– Det är samma känsla, jag måste göra det här och jag vet inte vad som kommer att hända. Man får bara släppa taget.

Stöttade Avicii

Det var arbetet med Tim "Avicii" Bergling som ledde till Sandro Cavazzas stora genombrott. Deras mest populära samarbete "Without you" från 2017 har i dag nästan 800 miljoner spelningar på Spotify. Sedan dess har Cavazza fått en artistkarriär på egna ben, bland annat med hitlåten "High with somebody".

Det var också genom vänskapen med Avicii som Sandro Cavazza lärde sig sin första viktiga läxa i musikbranschen. Avicii var på höjden av sin karriär, men pratade trots det om att sluta turnera.

– Det var många krafter som var såhär "varför ska du sluta?", de förstod inte. Men vi försökte hjälpa honom och sa "gör som du vill, du behöver inte göra någonting".

Påverkad av Aviciis våndor ringde han sin egen förläggare.

– Jag sade "jag har sett hur det här kan bli, att folk kan må väldigt dåligt. Jag kommer inte att kunna göra vad som helst för den här branschen, jag måste göra det som funkar för mig", säger Sandro Cavazza.

"Kommer att gråta floder"

Hittills säger han sig inte ångra någonting med karriären, bortsett från att han inte stannade upp lite tidigare. Men beslutet att lägga av som artist påverkar fler än en själv.

– Det är ett tåg man ska stoppa, som väger lite mer än i andra branscher. Det är många samarbeten där man måste säga "okej, bara så ni vet känner jag så här nu".

TT: Hur tycker du att branschen mår nu?

Annons

– Det hade kunnat vara bättre, men sedan Tim (Avicii) dog har det faktiskt hänt en del grejer. Folk har förstått att det inte är en evighetsmaskin.

För honom är det viktigt att prata om psykisk ohälsa – han vill helst att det ska vara lika naturligt att söka hjälp för sitt mående som att gå till tandläkaren.

– Allt annat vore konstigt, med min historia med vänner som har gått bort i psykisk ohälsa, säger han.

Nu ser han trots allt fram emot sin sista spelning, den 13 april på Cirkus i Stockholm.

– Det är en jobbig förberedelse, men jag ser också glädjen jag kommer att få. Det skulle kännas tråkigt att lämna utan att säga hej då och tacka mina fans. Det kommer att bli så sentimentalt, jag kommer att gråta floder.

Framöver kommer Sandro Cavazza att fokusera på att skriva musik till andra – och ta igen allting han inte har hunnit med under de hektiska artiståren. Som att segla till Norge, vandra Kungsleden, och ta hand om sina nyinskaffade höns.

– Jag är en låtsasbonde på låtsaslandet! Inte tillräckligt långt från stan för att det ska vara på riktigt, men det är ett sådant lugn, säger han.

Fakta: Sandro Cavazza

Sandro Cavazza är född 1992 i Stockholm.

Han hörs bland annat på Avicii-låtarna "Without you", "Sunset Jesus" och på Kygo-hitten "Happy now".

Cavazza är även låtskrivare, och har skrivit låtar åt bland andra Avicii och Norlie & KKV.

2019 prisades han på P3 Guld i kategorin framtidens artist. Som soloartist har Sandro Cavazza släppt låtar som "High with somebody", "Used to", Enemy" och senast "The days".

Nu är han aktuell med en konsert på Cirkus i Stockholm den 13 april.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons