Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Brittiska musiker får "usel" ersättning

Musik • Publicerad 15 juli 2021
Även framgångsrika artister som Ed Sheeran får förhållandevis låg ersättning för sin strömmade musik, enligt en ny brittisk rapport.
Även framgångsrika artister som Ed Sheeran får förhållandevis låg ersättning för sin strömmade musik, enligt en ny brittisk rapport.Foto: Joel C Ryan

Till och med framgångsrika artister får "usel" ersättning från de strömmade musiktjänsterna. Det slår en grupp brittiska parlamentsledamöter fast i en ny rapport där de kräver en "fullständig återställning" av marknaden, uppger BBC.

Detta för att musikerna ska få en rättvis del av de 9,4 miljarder kronor som de brittiska skivbolagen drar in på strömning. I dag går cirka 16 procent till musikerna som i stället borde få hälften, framhåller politikerna.

Annons

– Medan strömning har givit betydande vinster till skivindustrin har talangerna bakom den – artister, låtskrivare och kompositörer – varit förlorare, säger Julian Knight, ordförande i parlamentets kommitté för det digitala, kultur, media och sport, till BBC.

Rapporten är skriven efter en sex månader lång utfrågning angående den strömmade musiken. Även artister som Mick Jagger, Paul McCartney, Kate Bush och Melanie C har nyligen krävt att premiärminister Boris Johnson ska reformera ersättningen till de musiker och upphovsmän vars musik strömmas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons