Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Bortom den amerikanska drömmen

Vilken fruktansvärd och ändå öm – ja, varm – roman, menar recensenten Bengt Eriksson. En berättelse om en yngre kvinna bortom den amerikanska drömmen.
Bokrecension • Publicerad 4 september 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Amerikanske Willy Vlautin skriver så realistiskt att det blir dokumentärt.
Amerikanske Willy Vlautin skriver så realistiskt att det blir dokumentärt.Foto: Bakhåll förlag
Kvinnlig noir

Mörkret som faller

Författare: Willy Vlautin

Övers: Andreas Vesterlund

Förlag: Bakhåll

Titeln ”Mörkret som faller” är ju nästan romantisk. Men Willy Vlautin skriver längst ifrån romantiskt. Hans noir går från svart till svartare och svartast. Det är alltid natt, så kunde romanen ha hetat.

Lynette, 30 år, bor i ett sjabbigt hus i Portland, Oregon med en nedgången morsa och en äldre bror med intellekt som en treåring. Hon jobbar och sliter med två arbeten (och annat också som hon tvingar sig att göra) för att familjen ska kunna köpa huset de hyr och äntligen få något eget.

Annons

En dag när hon kommer hem står en bil som är så ny att den saknar registreringskylt utanför huset. Mamman fick lust att köpa en ny bil. Husköpet har hon gett upp. Och ”mörkret faller” för Lynette.

Romanen följer Lynette under en natt när hon försöker driva in de pengar hon tjänat men lånat ut. Hon griper också chansen att få in pengar på andra sätt. Lite oklart om hon ändå ska försöka köpa huset eller dra iväg.

”Just så här är det för trashankar som lever bortom den så kallade amerikanska drömmen. Hur skulle den ens kunna drömmas?”

Här finns jäddraranamma ingen fattigromantik, inget snyft eller ens någon sorg utan Vlautin skriver och berättar rent faktiskt. Just så här är det för trashankar som lever bortom den så kallade amerikanska drömmen. Hur skulle den ens kunna drömmas?

Så realistiskt att det blir dokumentärt. ”Mörkret som faller” är en fruktansvärd roman men ändå varm – ja, öm. Mellan raderna sjuder en tillbakahållen, dold ilska.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons