Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Bookbeat-reklam får kritik

Ljud- och e-bokstjänsten Bookbeat anklagas för så kallad blackwashing, efter att en reklamkampanj rullats ut i Stockholms tunnelbana.
Kultur • Publicerad 26 januari 2022
En reklambild i tunnelbanan har rört upp känslor på sociala medier. Arkivbild.
En reklambild i tunnelbanan har rört upp känslor på sociala medier. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Annonsen föreställer en svart hand som håller i en mobil. På sociala medier har många användare reagerat på att bilden ser ut att vara photoshoppad.

Exempelvis skriver Hanif Bali (M) på Twitter: "Bookbeat försöker vara woke. Människor har inte pigment på handflatan, bro."

Annons

P3 Nyheter har uppmärksammat kritiken och i ett svar till dem säger Niclas Sandin, vd för Bookbeat, att något blivit fel och att han kontaktat reklambyrån:

"Vi noterade detta och har nyss pratat med vår byrå. De hade köpt in ett antal bilder av olika händer där en verkar ha blivit fel, vi kommer inte använda den handen i kommande kampanjer."

Helena Tencer är kundansvarig på designbyrån Bold Scandinavia som Bookbeat samarbetar med kring bolagets visuella identitet. Hon bekräftar för DN att bilden köpts in av byrån.

– Vi köper in många olika stockfoton till en bildbank, som vi arbetar med i olika syften. Här har det skett ett misstag som vi som ansvariga borde ha sett, säger Helena Tencer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons