Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Björn Ulvaeus: Klart att jag är nervös

Snart har världen väntat färdigt på det som aldrig skulle hända – återförenade Abba släpper sitt första album på 40 år.
Musik • Publicerad 1 november 2021
Den 5 november släpper Abba sitt första album på 40 år, "Voyage". Björn Ulvaeus har svårt att ta in hur populär gruppen är än i dag.
Den 5 november släpper Abba sitt första album på 40 år, "Voyage". Björn Ulvaeus har svårt att ta in hur populär gruppen är än i dag.Foto: Adam Ihse/TT
Björn Ulvaeus konstaterar att allt "omedelbart var som förr" när Abba samlades i studion för att spela in skivan.
Björn Ulvaeus konstaterar att allt "omedelbart var som förr" när Abba samlades i studion för att spela in skivan.Foto: Adam Ihse/TT
Trots att Abba har återförenats i studion, kommer de aldrig att göra det på scenen, säger Björn Ulvaeus.
Trots att Abba har återförenats i studion, kommer de aldrig att göra det på scenen, säger Björn Ulvaeus.Foto: Adam Ihse/TT
Iklädda speciella kroppsdräkter skannades Abbas rörelsemönster, för att sedan kunna återskapas som digitala abbatarer i 1979 års version av bandet.
Iklädda speciella kroppsdräkter skannades Abbas rörelsemönster, för att sedan kunna återskapas som digitala abbatarer i 1979 års version av bandet.Foto: Baillie Walsh/TT

Det växlar snabbt mellan sol, blåst och regn i Västervik, staden som har fostrat en av Sveriges största musiker. Björn Ulvaeus sippar på kaffet, men tackar bestämt nej till det stora uppbåd av kakor och bakverk som står uppdukat.

Abbas återförening beskrivs som en historisk musikhändelse både i Sverige och internationellt. Men trots att världens alla medier just nu sliter i de fyra abborna kan Björn Ulvaeus inte riktigt ta in storheten i det.

Annons

– Det är så svårt att förstå att det vi gör är fullständigt globalt och att människor runt hela jorden lyssnar på våra låtar. Intellektuellt fattar man givetvis, det är ju statistik, men känslomässigt är det konstigt, säger han.

Han hävdar att Abba aldrig varit i närheten av att återförenas tidigare, inte ens lite, trots flera pengatunga erbjudanden. Det mest kända kom år 2000 när gruppen skulle få en miljard dollar, nästan nio miljarder svenska kronor, för en konsertturné med 100 datum.

Att de fyra popstjärnorna knappt har setts ihop offentligt sedan splittringen har också bidragit till en mytbildning – trots att de faktiskt träffas relativt ofta. Björn Ulvaeus berättar att alla är vänner, och ex-frun Agnetha Fältskog firar han både jul med och träffar på släktkalas.

"Det lät som Abba"

Det var när Abba påbörjade arbetet med att digitalisera sig själva som avatarer, som idén att även återförenas musikaliskt uppstod. Benny Andersson påpekade att de aldrig tidigare har gjort en show utan nya låtar.

– Vi frågade Agnetha och Frida vad de tyckte, båda var på att helt förutsättningslöst gå in i studion och se om det var tillräckligt bra för att ge ut. Det kan man inte veta efter 40 år, säger Ulvaeus.

De forna äkta makarna möttes, texthäften delades ut till Agnetha och Frida och "omedelbart var allt som förr", säger Björn Ulvaeus.

– Efter ett tag gick de in i studion, och det lät som Abba!

"Smärtfritt"

När popgruppen splittrades i början av 80-talet var samtliga i 30-årsåldern, nu får världen i stället höra ny musik från ett gäng 70-plussare. Björn Ulvaeus tror att den långa mellantiden har lett till ett större djup i både text och musik.

– Det var så märkbart i studion vilket band vi har mellan oss, som kommer från hur vi träffades, hela den här resan, men också vad som har hänt efter att vi tog vårt "break". Ingen har upplevt det här ihop som vi har, just därför knyts man samman på ett unikt sätt och kan lita på varandra till 100 procent, säger han.

TT: Uppstod det några konflikter när ni gjorde skivan?

Annons

– Nej, nej, nej, inte det! Det var mer "Nu har Frida två låtar, då är nästa låt Agnethas". Det har gått fullständigt smärtfritt.

Kan styras med AI

Samtidigt som Björn Ulvaeus och Benny Andersson gör promotion för den kommande plattan, arbetar runt tusen personer runt om i världen för att få till Voyage-konserterna i London nästa år.

Specialeffektsföretaget Industrial Light & Magic (ILM), som är intimt förknippat med "Star wars", ligger bakom de digitala versionerna av 1979 års Abba, som ska underhålla publiken flera dagar i veckan i den specialbyggda arenan.

Björn Ulvaeus är märkbart lyrisk över projektet.

– Det kan vara någon som jobbar med mina ögonfransar just nu i San Francisco eller Shanghai. Och det är så minutiöst och noga att man skulle kunna ta en närbild på mitt öga med full upplösning på en skärm på 10 gånger 30 meter, säger Björn Ulvaeus.

Han fortsätter:

– När man väl byggt en sådan kommer det att gå att styra med AI (artificiell intelligens). Det är lite läskigt.

Den som hoppas på att få uppleva 2020-talets Abba i kött och blod på livescenen, den får fortsätta vänta.

– En sak kan man hålla sig i, det blir ingen återförening på scenen, det kan man vara säker på. Det är ett axiom numera, säger Björn Ulvaeus.

Filosofsamtal

Björn Ulvaeus har länge intresserat sig för det existentiella, vilket har lett till att han numera avsätter två timmar varje onsdagsmorgon för att samtala med en filosof och vän om livets ovissheter.

Annons

– Den som aldrig reflekterar över sådana frågor kommer att skriva platta låttexter, inbillar jag mig, säger han.

Låten "I still have faith in you" beskriver Ulvaeus som en skildring av gruppens resa, men också som en mer existentiell berättelse med många bottnar.

Spåret "Ode to freedom" undersöker frihetsbegreppet och i låten "Bumblebee" är humlan en symbol för den sårbara naturen – vilken sorts ensamhet kommer att uppstå när djurarterna dör ut och människan blir kvar?

TT: Var har du kommit fram till?

– Sökandet efter begreppet frihet har jag inget svar på. Och jag vet inte vad medvetande är, men det är det ingen annan som gör heller. Att det skulle vara någon mening med livet, det har jag för länge sedan passerat, det tror jag inte. Inte annat än det som skapar mening just nu, säger Björn Ulvaeus.

Åter till det nya släppet. Den 5 november når musiken lyssnarna, och Björn Ulvaeus berättar att han är nervös.

– De två första låtarna har tagits enormt väl emot och jag vet inte om kritikerna är väldigt snälla, men jag tror att många har förstått att det här inte är gjort med vänsterhanden, säger han.

Fakta: Björn Ulvaeus om nya Abba-låtarna

Björn Ulvaeus om...

Jullåten "Little things":

När Benny spelade den för mig kände jag direkt att "Det här är en jullåt". Det är inte så att vi ville göra en jullåt, eller att det skulle vara "kommersiellt bra" att göra en jullåt just nu. Jag fick bara en så klar bild av en "Christmas morning", det här lugnet och friden innan barnen har vaknat, säger han.

"Bumblebee":

Humlan är en sådan vacker bild för den sårbara naturen som vi pratar om nu. Hur arter dör ut och hur man betraktar en humla under en blå himmel en sommardag. Och sedan kommer tanken att "tänk om den inte fanns längre". Det skulle bli en slags ensamhet som människan aldrig upplevt tidigare, när arterna dör ut och vi är kvar.

"I still have faith in you":

Den är lite existentialistisk, den behöver vara det i sitt berättande, tänker jag. Jag tänker på resan vi har gjort, och samtidigt som den kan läsas precis som att den handlar om oss, så har den andra bottnar, om märkvärdiga saker, om "unions". Jag tycker att folk ska få upptäcka själva vad den handlar om, säger Björn Ulvaeus.

"Ode to freedom":

Vad frihet är, det är väldigt svårbegripligt och det finns hur många definitioner som helst. Så jag önskar i låten att någon skulle skriva ett ode till frihet som var bra.

"Keep an eye on Dan":

Man har skiljt sig från någon och ville kanske inte skiljas, sedan har man sin tillvaro runt barnet som man delar. Och just det ögonblicket när man lämnar ifrån sig barnet och åker därifrån, det tror jag många känner igen. Jag har själv varit med om det naturligtvis, det kommer därav.

Fakta: Björn Ulvaeus om nya Abba-låtarna

Siffrorna varierar, men Abba har sålt mellan 200–400 miljoner album och singlar, enligt affärstidningen Forbes. Det gör dem till den näst bäst säljande musikgruppen genom tiderna efter Beatles.

De sju mest spelade Abba-låtarna på Spotify, Itunes och Youtube är "Dancing queen", "Take a chance on me", "The winner takes it all", "Mamma mia", "Gimme! Gimme! Gimme!", "Lay all your love on me" och "Happy new year".

Hösten 1979 och våren 1980 turnerade gruppen i Europa, USA, Kanada och Japan, vilket skulle bli deras sista konsertturné.

Gruppens sista studioalbum blev "The visitors", som utkom i slutet av 1981.

Sista gången Abba uppträdde tillsammans var den 11 december 1982, då de medverkade i det brittiska tv-programmet "Late, late breakfast show" via satellit från Stockholm.

I april 2018 meddelade gruppen att de samlats i studion och spelat in två nya låtar, "I still have faith in you" och "Don't shut me down". I september 2021 meddelade gruppen att de har gjort ett helt album. Fullängdaren "Voyage" släpps den 5 november.

Källa: Wikipedia, Radiofy

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons