Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Birollsstjärna tar huvudroll i ny SVT-thriller

Efter flera uppmärksammade biroller får Peter Viitanen kliva fram i rampljuset i nya SVT-thrillern "Försvunna människor".
Tv • Publicerad 4 november 2022
Efter flera profilerade biroller kliver Peter Viitanen fram i en huvudroll i SVT-dramat "Försvunna människor".Foto: Henrik Montgomery/TT
Peter Viitanen som lastbilschauffören Erwin i "Försvunna människor".Foto: Foto: SVT
Peter Viitanen har tagit ledigt från scenen för att filma för tv.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Var har jag sett honom någonstans?". Peter Viitanen, 42, är urtypen för sådana reaktioner från tv-soffan som skådespelare med en lång rad biroller i film och på tv utan att få det stora genombrottet för allmänheten.

Han har dessutom sällan fått spela sympatiska rollfigurer utan många gånger de skumma personerna.

Annons

– Jag får ofta göra tvivelaktiga figurer så jag har väl en sådan aura, säger han med ett leende.

På senare år har birollerna blivit större. Han spelade Kenneth Gärdestad i filmen "Ted – för kärlekens skull", Clark Olofssons pappa Sten i Netflix-serien om bankrånaren och gestaltade Olof Palme i "Den osannolika mördaren".

Nu kommer den första stora huvudrollen på tv i SVT-dramat "Försvunna människor" som har premiär den 7 november.

Peter Viitanen spelar lastbilschauffören Erwin, som har det stressigt i livet. Han ligger i skilsmässa och den blivande ex-frun vill sälja hans föräldrahem. Samtidigt smugglar han flyktingar till Sverige och under en sådan transport inträffar något som vänder upp och ner på Erwins tillvaro ännu mer.

"Försvunna människor" har redan innan den börjat sändas hyllats som en av årets bästa europeiska tv-serier av radio- och tv-unionen EBU – och det var en tacksam roll för Peter Viitanen att spela Erwin.

– Som skådespelare blir man glad bara man blir erbjuden filmroller och blir man erbjuden en sådan här roll i en sådan här berättelse jublar man, säger han.

Peter Viitanen har på senare år varit engagerad på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, men har flera andra projekt på gång. Det går bra nu.

– Ja, precis. Jag har tagit ett break från scenen just för att jag filmar så mycket nu. Jag har en inspelning nu, ett jättekul projekt som jag inte kan berätta något om, och så kommer en tv-serie på TV4, andra säsongen av "Top dog".

Fakta: Peter Viitanen

Ålder: 42 år.

Bor: I södra Stockholm.

Bakgrund: Har bland annat varit engagerad som skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern och Mittiprickteatern i Stockholm.

Film- och tv-roller: Debuterade redan som barn i filmen "Kådisbellan". Har gjort en rad biroller genom åren, däribland i tv-serier som "183 dagar" "Tusenbröder", "Äkta människor" och "Vår tid är nu". Har på senare år synts i "Ted – för kärlekens skull", "Den osannolika mördaren" och "Clark".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons