Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Biljettsläpp för Taylor Swift: "Total hysteri"

Nästa år kommer Taylor Swift till Sverige för första gången. Nu släpps biljetterna och de mest dedikerade fansen har förberett sig i veckor.
Nöje • Publicerad 11 juli 2023
Petra Huisman och hennes vänner har förberett sig i veckor för biljettsläppet till Taylor Swifts konserter i Stockholm. Arkivbild.
Petra Huisman och hennes vänner har förberett sig i veckor för biljettsläppet till Taylor Swifts konserter i Stockholm. Arkivbild.Foto: Ola Torkelsson/TT
Europadelen av Taylor Swifts världsturné The eras tour inleds den 9 maj 2024 i Paris och avslutas 17 augusti i London. Arkivbild.
Europadelen av Taylor Swifts världsturné The eras tour inleds den 9 maj 2024 i Paris och avslutas 17 augusti i London. Arkivbild.Foto: George Walker IV/AP/TT
Petra Huisman har sytt upp likadana kläder som Taylor Swift bär på scen och har dem på sig under sina klubbkvällar. Arkivbild
Petra Huisman har sytt upp likadana kläder som Taylor Swift bär på scen och har dem på sig under sina klubbkvällar. ArkivbildFoto: Ola Torkelsson/TT

Den 17, 18 och 19 maj 2024 kommer världsstjärnan Taylor Swift att uppträda på Friends arena i Solna. Tisdagen den 11 juli släpps biljetterna.

Taylor Swift-fantasten Petra Huisman och hennes grupp av "Swifties", som fans av Taylor Swift kallar sig, har förberett sig i veckor inför biljettsläppet.

Annons

— Det är en total hysteri som pågår. Man hoppas ju att det inte blir som i USA och att biljetterna går upp till 50 000 kronor styck, säger Petra Huisman.

För att förhindra detta används nu ett nytt biljettsystem för samtliga av världsturnéns europeiska datum. Det nya systemet ska bland annat förhindra att botar och större bolag massköper biljetter.

Verifierade fans

Fans uppmanades att registrera sig på biljettleverantören Ticketmasters hemsida och den 5 juli skickades ett mejl ut till dem som blivit "verifierade fans" med chans att köpa biljetter med hjälp av en personlig länk och kod. Eftersom fler registrerat sig än vad det finns biljetter, har resterande blivit placerade på en väntelista och kommer att kunna köpa biljetter om fler blir tillgängliga.

Petra Huisman bor i Malmö och gör tillsammans med Stefan Bexell Stanisic konceptet "Ready for it? a Taylor Swift club night" som är klubbkvällar med musik enbart av Taylor Swift.

Inför biljettsläppet har Huisman och hennes vänner haft flera möten för att säkerställa att alla får biljetter. Petra Huisman hade turen att få en personlig länk för biljettköp. På sitt Tiktok-konto förklarar hon hur hon har gått till väga för att få biljetter till tidigare konserter, för att hjälpa andra.

— Väldigt många ska köpa konsertbiljetter för första gången och det är första gången som hon kommer till Sverige. Jag försöker lugna ner hysterin, säger hon.

Utländska fans

Biljettpriserna till konserterna i Stockholm är ännu inte kända, men Petra Huisman tror inte att det kommer att bli billigare än i andra länder. Det kan vara positivt, eftersom det kan förhindra att utländska fans köper upp biljetter som skulle kunna gå till svenska fans bara för att det är billigare.

— Det har varit sådana tendenser, att amerikaner ska flyga till Sverige för att de inte fick chansen hemma eller vill se henne igen. Folk har sagt att de kommer att bli arga om de hör en amerikan i publiken, men jag tycker att folk får lugna sig.

— Det är klart att det kommer att komma personer någon annanstans ifrån. Det är folk som, inklusive mig själv, kommer att försöka se henne fler än en gång.

Försök att luras

Petra Huisman har redan märkt av att folk försökt luras på andrahandsmarknaden.

Annons

— Redan häromdagen kom det ut på Tradera att någon försökte sälja en verifierad fan-länk för 2 000 kronor. Men det går inte eftersom den är personlig, säger hon.

I stort är Petra Huisman positiv till det nya biljettsystemet. Biljettsläppet till konserterna i USA beskriver hon som "totalt kaos" där Ticketmasters hemsida kraschade. Det nya systemet förhindrar att återförsäljare får tag i biljetter och trissar upp priserna, vilket hände i USA.

— Det här nya systemet är gjort för att rätt personer ska få biljetterna. Samtidigt är det jättemånga stora fans som har hamnat på väntelista. Men jag hoppas att det ska minimera risken för att fel personer ska få dem, säger hon.

Fakta: Taylor Swift

Taylor Swift, 33 år, född 1989 i Reading i Pennsylvania är en amerikansk låtskrivare och popsångerska. Hennes musikkarriär började i de tidiga tonåren, när hon flyttade till Nashville på grund av sitt intresse för countrymusik.

Det självtitulerade debutalbumet "Taylor Swift" kom 2006, och sedan dess har Taylor Swift blivit en av världens bäst säljande artister. Hon har släppt tio studioalbum, tre återinspelade album och fyra livealbum.

Enligt Bloomberg tjänar Taylor Swift i genomsnitt 13 miljoner dollar per kväll i biljettintäkter på The eras tour, motsvarande över 140 miljoner svenska kronor.

I Europa spelar Taylor Swift också i Frankrike, Portugal, Spanien, Irland, Nederländerna, Schweiz, Italien, Tyskland, Polen, Österrike och England.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons