Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Barbro Lindgren får ulltröja i Aspenströmpris

Litteratur • Publicerad 5 november 2021
Barbro Lindgren är årets mottagare av Werner Aspenströmpriset. Arkivbild.
Barbro Lindgren är årets mottagare av Werner Aspenströmpriset. Arkivbild.Foto: Pi Frisk/SvD-TT

En specialstickad tegelröd tröja i ull. Det är det konkreta bevis som mottagarna av Werner Aspenströmpriset får. I år är det Barbro Lindgren som får bära "den röda molntröjan", efter en modell som den framlidne författaren gärna använde.

"Barbro Lindgrens framgångar som barnboksförfattare har stått i vägen för insikten att hon är en betydande poet", skriver juryn i sin motivering och lyfter fram hur hon i nio diktsamlingar tagit sig an de eviga frågorna om livet, döden och "meningen med alltsammans".

Annons

Barbro Lindgren, som är född 1937 och debuterade som poet 1967, har vissa likheter med sin äldre frände Aspenström, menar juryn. Hennes språk "är enkelt och vardagsnära, ibland nästan muntert".

Bland tidigare pristagare märks Staffan Westerberg, Ingela Strandberg och Bengt Berg. Priset överlämnas på Wernerdagen den 13 november.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons