Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Åsa Larsson vinterpratar: Utmanade mina fördomar

Bianca Kronlöf, Mikael Niemi och Antje Jackelén finns alla bland vintervärdarna när årets säsong av "Vinter i P1" nu har presenterats.
Allra först ut är deckarförfattaren Åsa Larsson, som ska prata om en upptäckt som utmanade hennes fördomar.
Nöje • Publicerad 8 december 2021
Åsa Larsson. Arkivbild.
Åsa Larsson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åsa Larsson har sommarpratat två gånger, men när hon nu ska vara vintervärd ska hon prata om en omvälvande upptäckt hon gjorde när hon precis hade avslutat sin senaste bok, "Fädernas missgärningar". Av en slump fick hon reda på att hennes farmors mor Eva-Lisa hade skrivit på en petition för kvinnlig rösträtt 1914.

– Jag gjorde en massa avslut i mitt liv: skrev klart min bokserie, sålde mitt hus, förberedde mig för en period av tomhet. I den där tomheten klev plötsligt min farmors mor in och stökade till det. Att hon skrivit på den där petitionen utmanade verkligen mina fördomar om henne, hon tillhörde den västlaestadianska tron som är en konservativ och ganska patriarkal struktur, säger hon.

Blev besatt

Annons

Åsa Larsson "blev besatt" av att ta reda på mer, och fick finna sig i att få hela sin bild av Eva-Lisa omkullkastad, även om hon fortfarande inte vet om den där petitionen skrevs på i hemlighet eller inte.

– Men hon klev plötsligt ur den box som jag hade placerat henne i, den om hur laestadianska kvinnor i min släkt på den tiden var undergivna arbetsmänniskor med huvudduk. Jag får ofta frågan var författare får sina idéer ifrån, och jag skulle säga att det är just i de här mellanrummen när man börjar ta reda på saker och fyller ut det man inte vet, säger hon.

Arbetet med vinterpratet har fått ta tid, och har dessutom påmint Åsa Larsson om känslan när hon började skriva sin första roman för 20 år sedan, det vill säga: lustfyllt.

– Då var livet ganska grått och jag kände en sådan otrolig lycka när jag tog upp mitt ungdomsskrivande. Jag har känt samma sak nu när jag förutsättningslöst har fått rota i början av 1900-talet genom min släkting. Jag känner mig som en labrador som jätteglad springer omkring på stranden med en pinne i munnen! Det här har jag verkligen gjort enbart för att jag tycker att det är roligt, säger hon.

Läsarkärlek

Nyligen tog Åsa Larsson emot Svenska Deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman för just "Fädernas missgärningar" som är den sista delen i bokserien om advokaten Rebecka Martinsson. Boken har även fått fin kritik, men det är framförallt från läsarna som Larsson har fått feedback:

– Jag upplever att jag har fått läsarkärlek på ett sätt som jag aldrig har fått tidigare. Jag skulle ju hemskt gärna vilja säga att det är för att det här är det bästa jag har skrivit, men jag tror att sanningen är att vi har lättare att nå varandra i dag via sociala medier, säger hon.

Fakta: Vinterpratarna 2021

25/12: Åsa Larsson, författare

26/12: Antje Jackelén, ärkebiskop

27/12: Olof Wretling, skådespelare, regissör, komiker

28/12: Bianca Kronlöf, skådespelare, komiker, författare

29/12: Mikael Niemi, författare

30/12: Bi Puranen, forskare

31/12: Rickard Söderberg, operasångare

1/1: Mustafa Can, journalist, författare

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons