Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Arrangörer anklagas efter dödskonsert

Ett stort antal stämningar väntar både rapparen Travis Scott och konsertarrangören Live Nation efter spelningen i Houston i fredags då åtta personer miste livet och ett tjugotal skadades.
Arrangörerna anklagas för otillräckliga säkerhetsåtgärder trots att man visste att konserten riskerade bli stökig.
Musik • Publicerad 9 november 2021
Blommor utanför konsertområdet där åtta personer miste livet i fredags. Bild från i lördags.
Blommor utanför konsertområdet där åtta personer miste livet i fredags. Bild från i lördags.Foto: Michael Wyke/AP/TT

Minst 36 stämningsansökningar har hittills lämnats in eller kommer att lämnas in mot konsertarrangörerna och rapparen Travis Scott efter spelningen i fredags, rapporterar Houston Chronicle.

I flera av stämningarna uppges att konserten väntades bli stökig och att arrangörerna inte gjorde tillräckligt för att förhindra en katastrof. Det är anhöriga till avlidna liksom skadade eller traumatiserade konsertbesökare som stämmer arrangörerna.

Annons

"Tragiskt nog, motiverades de ansvariga av lönsamhet på bekostnad av konsertbesökarnas hälsa och säkerhet ... och på grund av det miste åtta personer livet och andra skadades under vad som skulle ha varit en kull kväll", skriver en av advokaterna i en stämningsansökan.

Flera liknande olyckor

Enligt en granskning i Houston Chronicle har liknande händelser inträffat tidigare för arrangören Live Nation. Under 15 år har minst 750 personer skadats och 200 mist livet vid konserter arrangerade av företaget, som är världsledande. Tidningen rapporterar om flera tillfällen då människor trampats ner av folkmassor eller då ställningar och liknande har rasat.

Störst antal dödsfall har dock inträffat vid terrordåd – 90 personer dödades i konsertlokalen Bataclan i Paris 2015, 22 dödades av en självmordsbombare under en konsert med Ariana Grande i Manchester året därpå och 2017 år sköts 58 personer ihjäl under en utomhusfestival i Las Vegas.

Fortsatte spela

Enligt tidningen fortsatte Travis Scott att spela efter det att polis och räddningstjänst hade larmats till platsen.

Polisen uppger att Live Nation gick med på att avbryta spelningen i förtid, då flera personer hade blivit medvetslösa. Men enligt flera konsertbesökare fortsatte Travis Scott i över en halvtimme. Flera uppger också att personalen struntade i vädjan från personer i publiken om att stoppa spelningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons