Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Arkitekten bakom Nintendokonsolen död

Spel • Publicerad 10 december 2021
Storsäljaren Nintendo Entertainment System, NES, lanserades i Sverige 1 september 1986. Nu har dess skapare gått bort. Arkivbild.
Storsäljaren Nintendo Entertainment System, NES, lanserades i Sverige 1 september 1986. Nu har dess skapare gått bort. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Masayuki Uemura, huvudarkitekten bakom Nintendos konsol NES och SNES, eller Nintendo och Super Nintendo som de också kom att kallas, har avlidit, uppger Ritsumeikan-universitet.

Uemura anställdes av Nintendo 1972, och började spelkarriären med att skapa en ljuspistol som riktas mot tv:n, en slags föregångare till "Duck hunt", uppger Polygon.

Annons

I början på 1980-talet inledde han arbetet med NES, Nintendo Entertainment System, med ambitionen att ta arkadkabinetterna till hemmen. Den grå konsolen blev ofantligt populär när den släpptes 1983, och blev på sätt och vis starten för tv-spelens intåg i vardagsrummen.

Han ledde också utvecklingen av Super Nintendo, SNES, som släpptes 1990.

Masayuki Uemura gick i pension 2004 från Nintendo, då han blev professor och sedermera gästprofessor vid Ritsumeikan. Han blev 78 år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons