Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Andreas Mattsson: Tråkigt att det visas på tv

Den rampljusskygge Popsicle-sångaren Andreas Mattsson släpper nytt album i veckan. Han är dessutom en av stjärnorna i "Så mycket bättre".
Musik • Publicerad 9 november 2021
Andreas Mattsson är aktuell med albumet "Soft rock". Han syns även i TV4:s "Så mycket bättre".Foto: Jessica Gow
Inspelningen av "Så mycket bättre" var någonting helt nytt för Popsicles Andreas Mattsson.Foto: Jessica Gow

Popsicle-frontmannen Andreas Mattssons resa in i "Så mycket bättre" började med förvirring. När produktionen först kontaktade den 54-årige Piteåsonen hade han nyligen testat positivt för coronaviruset och led av yrsel.

Vid samtalets slut blev Andreas Mattsson osäker: var det "Så mycket bättre" som ville ha med honom i programmet – eller var det SVT:s "Så ska det låta"?

Annons

– Jag trodde att det var "Så mycket bättre", men jag började tvivla. Jag var inte helt säker förrän de ringde igen veckan därpå, berättar Andreas Mattsson.

Popsicle slog igenom under 90-talet och var en del av den tidens stora indievåg. Bandet återförenades 2005 och sedan en gång till 2018. Genom sin karriär har Andreas Mattsson även skrivit musik åt andra och satsat på soloskivor. Den 12 november släpps hans fjärde egna album, som har samma titel som genren: "Soft rock".

– När jag inte har något annat jobb så gör jag låtar till mig själv, det är min hobby. På fem år brukar det bli tio låtar, säger han.

"Ingen storsäljare"

Bland hans kända samarbetspartners återfinns Carola, Lisa Nilsson, Bo Kaspers Orkester och Peter Jöback – men charmen med att också göra egna grejer är att kunna bestämma helt själv, menar han. Vill man exempelvis göra ett åtta minuter långt instrumentellt intro är det fritt fram. På "Soft rock"-plattan heter den låten "Balkongen".

Men att bara släppa egna låtar skulle inte funka ekonomiskt, konstaterar han.

– Jag är ingen storsäljare, skulle jag räkna arbetstid är det en brakförlust att göra en egen skiva. Jag måste göra någonting jag tjänar pengar på, även om det jag tjänar pengar på också är kul.

Han tillägger:

– Jag tycker att det skulle vara jobbigt att bara göra musik åt mig själv. Jag skulle inte stå ut, att bara tänka på mig hela tiden. Man kan bli konstig av det, tror jag.

TT: Hoppas du på någon "Så mycket bättre"-effekt på dina egna låtar nu – att de ska sälja bättre?

– Nej, jag vet inte. När jag i våras letade efter någon som kunde ge ut min egen skiva så kunde jag ju säga "Jag är också med i 'Så mycket bättre'". Man kanske säljer in det lite bättre, men jag hade kanske fått ge ut den ändå, säger han.

Annons

Förutom det har det varit lugnt kring honom.

– Jag är väl inte den mest eftertraktade artisten, rent medialt.

"Onaturligt"

Andreas Mattsson kallar tiden på Grå Gåsen på Gotland "en stor upplevelse", men berättar samtidigt att han ogärna ställer sig i rampljuset.

– Det är ingenting jag eftersträvar, det var inte därför jag tackade ja till "Så mycket bättre". Men jag tror inte att någon tackar ja för att synas.

TT: Vad var största utmaningen under inspelningen?

– Allt utom musiken var jättekonstigt och onaturligt. Att filma hela dagarna och kommentera allt som händer, flera gånger om. Jag anade att det var så här det skulle gå till, och kände att "är jag med här så gör jag såklart som de vill".

En del frågor från produktionen kunde han däremot inte svara på. Som när intervjuarna bakom kamerorna ville att han skulle berätta om sin "plats i gänget".

– Det kan jag inte ens svara på med kompisar jag har haft hela mitt liv. En del kanske känner sådant, men den där psykologin är jag dålig på att verbalisera, säger han.

"Soft rock" släpps den 12 november.

Fakta: Andreas Mattsson

Andreas Mattsson är född 1967 i Piteå.

Han var en av frontpersonerna i indiebandet Popsicle, som var stora under 90-talet.

Genom sin karriär har Andreas Mattsson skrivit musik åt flera andra artister, bland andra Carola, Lisa Nilsson, Bo Kaspers Orkester och Peter Jöback.

Han har dessutom gjort fyra soloplattor, den senaste släpps den 12 november och heter "Soft rock".

Andreas Mattsson är en av artisterna i årets "Så mycket bättre".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons